Pocetna » Srbija » Gradovi » Leskovac
 
Gradovi | dodato 06.01.2009.
Detalji
Stanovništvo / 70.000
Poštanski broj / 16000
Pozivni broj / 016
 
 
Po legendi se smatra da se ispod brda u blizini sadašnjeg grada nalazilo jezero, ali je došlo do njegovog sušenja i tu je iznikla biljka leskova.
U Srbiji su nadaleko poznati Leskovački roštilj i Leskovačke Paprike.
Leskovac je grad u Srbiji. Poznat je po petorečju, pojavi retkoj u svetu, koje se nalazi u Leskovačkoj kotlini. Kao administrativni centar Jablaničkog okruga grad Leskovac ima više institucija u regionu.
Leskovac se nalazi na maloj reci Veternici, u podnožju brda Hisar, u centralnom delu leskovačke kotline.
U 144 naselja i samom gradu leskovačke opštine, prema poslednjim podacima, živi 162.000 stanovnika. Po broju naselja, leskovačka opština je najrazuđenija u Srbiji. Na svakom kilometru kvadratnom živi 158 stanovnika, ali je primećeno da posljednjih godina beleži negativnu stopu prirodnog priraštaja. Posle Niša, grad Leskovac u kome živi 70.000 stanovnika, najveći je na jugu Srbije. Leskovac je udaljen od Beograda 290 kilometara, a godišnja prosečna temperatura je 11,3 stepena.
Po legendi se smatra da se ispod brda u blizini sadašnjeg grada nalazilo jezero, ali je došlo do njegovog sušenja i tu je iznikla biljka leskova. Po njoj je i naselje dobilo ime Leskovac i to pre 600 godina, ali je u vreme turske vladavine nadenuto u Hisar od istoimene turske reči koja znači tvrđava.
Leskovac je danas centar Jablaničkog okruga u čijem su sastavu i opštine Bojnik, Medveđa, Lebane, Vlasotince i Crna Trava. Iako ekonomski ozbiljno posustao, Leskovac je i dalje privredni i kulturni centar Jablaničkog okruga u kome, pored velikog broja srednjih škola, postoje dvije više (Ekonomska i Tekstilna) i jedan fakultet - Tehnološki, koji obrazuje studente u sastavu Niškog univerziteta.
U Srbiji su nadaleko poznati Leskovački roštilj i Leskovačke Paprike.Pogledaj i:

leskovac

,

hisar

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Niš
Niš je grad u južnoj Srbiji, smešten na reci Nišavi. Sa 250,518 stanovnika (popis 2002.) treći je po veličini grad u Sr...
Subotica
Subotica je najseverniji grad u Republici Srbiji, drugi po broju stanovnika u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Po popisu iz 20...
Novi Sad
Novi Sad je grad u Srbiji, na obalama reke Dunav. Nalazi se gotovo u središtu Vojvodine, na granici Bačke i Srem. Drugi je ...