Pocetna » Srbija » Gradovi » Zrenjanin
 
Gradovi | dodato 06.01.2009.
Detalji
Stanovništvo / 79.545
Pozivni broj / 023
Internet Sajt / http://www.zrenjanin.org.rs/
 
 
U gradu i okolini ima dosta kulturno-istorijskih spomenika i poznatih institucija: Narodni muzej, Pozorište, Istorijski arhiv, Biblioteka, Likovna kolinija u Ečki s Galerijom i mnoge škole.
Zrenjanin je najveći grad u Banatu. Na reci Begeju i Begejskom kanalu razvijen je ribolov.
Zrenjanin je grad koji se nalazi u Srbiji. Smešten je u autonomnoj provinciji Vojvodini. Predstavlja administrativni centar Srednjobanatskog okruga kao i istoimene opštine. Zrenjanin je najveći grad u Banatu i treći najveći grad Vojvodine (iza Novog Sada i Subotice).
Zrenjanin se spominje 1326. godine kao selo podignuto na tri ostrva reke Begej. Kasnije je bila podignuta i tvrđava, a mesto su naselili Srbi, Nemci, Rumuni, Italijani, Francuzi, čak i Španci. Veliki Bečkerek, stari naziv mesta, postao je trgovište 1769. godine. Grad je 1807. doživeo katastrofalni požar. Od 1935. godine grad se naziva Petrovgrad, a od 1946. godine - Zrenjanin, po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu Uči.
U gradu i okolini ima dosta kulturno-istorijskih spomenika i poznatih institucija: Narodni muzej, Pozorište, Istorijski arhiv, Biblioteka, Likovna kolinija u Ečki s Galerijom i mnoge škole.
Zrenjanin je značajan industrijski centar Banata i Vojvodine. U Zrenjaninu su industrija tekstila, tepiha, nameštaja, duvana, građevinsko-industrijski kombinat, brodogradilište na Begeju, a najvići je poljoprivredno-prehrambeni kombinat. Na reci Begeju i Begejskom kanalu razvijen je ribolov. Poznata su i lovišta, a pored Melenaca je i banja RusandaPogledaj i:

zrenjanin

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Beograd
Beograd je glavni grad Republike Srbije i sastoji se od 17 opština. U Beogradu živi, prema popisu iz 2002. godine, 2,200.00...
Subotica
Subotica je najseverniji grad u Republici Srbiji, drugi po broju stanovnika u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Po popisu iz 20...
Niš
Niš je grad u južnoj Srbiji, smešten na reci Nišavi. Sa 250,518 stanovnika (popis 2002.) treći je po veličini grad u Sr...