Pocetna » Srbija » Gradovi » Subotica
 
Gradovi | dodato 06.01.2009.
Detalji
Stanovništvo / 99.471
Poštanski broj / 24 000
Pozivni broj / 024
Internet adresa / www.subotica.co.yu
 
 
Nalazi se na 10 km udaljenosti od granice Srbije sa Mađarskom. Administrativni je centar Severno-Bačkog okruga i Opštine Subotica.
Obližnje Palićko jezero, Suboticu čini turističko-rekreativnim centrom šireg područja.
Subotica je najseverniji grad u Republici Srbiji, drugi po broju stanovnika u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Po popisu iz 2002. godine ima 99.471 stanovnika. Nalazi se na 10 km udaljenosti od granice Srbije sa Mađarskom. Administrativni je centar Severno-Bačkog okruga i Opštine Subotica.
Subotica se u pisanim dokumentima prvi put pominje 7. maja 1391, ali sigurno je da je mesto starije. Utvrđeno je da su ljudi na ovom prostoru živeli još pre tri hiljade godina. Sudbinu ovog mesta bitno je određivao položaj na putu između Evrope i Azije, a istorijski na granici dve sukobljene sile - Ugarske i Turske.
U čestim i velikim seobama u ovu vojnu krajinu došli su mnogi narodi: Srbi, Mađari, Nemci, Slovaci, Jevreji, Bunjevci, Grci... Često su se menjali gospodari a i ime grada.
Severno od grada se nalazi peščara sa plodnim voćnjacima i vinogradima na južnim delovima, a na plodnoj zemlji crnici se razvija poljoprivreda. To je grad smešten u srce Panonske nizije koji ima dugu tradiciju i bogato kulturno nasleđe. Opština, koja obuhvata grad i 18 prigradskih naselja, prostire se na površini od 1.008 kvadratnih kilometara.
Subotica je, zahvaljući svom geografskom položaju i marljivim žiteljima, tokom vremena postala najznačajniji administrativno-upravni, industrijski, trgovački, saobraćajni i kulturni centar u severnoj Bačkoj, a obližnje Palićko jezero je čini i turističko-rekreativnim centrom šireg područja.
Značajnije godišnje manifestacije u opštini su: "Međunarodni sajam preduzetništva", "Međunarodni filmski festival - Palić", "Međunarodni festival pozorišta za decu Oton Tomanić","Letnje pozorišne večeri","Dužijanca","Berbanski dani", "Ujedinjene Igre".Pogledaj i:

subotica

,

palic

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Leskovac
Leskovac je grad u Srbiji. Poznat je po petorečju, pojavi retkoj u svetu, koje se nalazi u Leskovačkoj kotlini. Kao adminis...
Novi Sad
Novi Sad je grad u Srbiji, na obalama reke Dunav. Nalazi se gotovo u središtu Vojvodine, na granici Bačke i Srem. Drugi je ...
Beograd
Beograd je glavni grad Republike Srbije i sastoji se od 17 opština. U Beogradu živi, prema popisu iz 2002. godine, 2,200.00...