Pocetna » Srbija » Gradovi » Niš
 
Gradovi | dodato 06.01.2009.
Detalji
Stanovništvo / 254.970
Pozivni broj / 018
Poštanski broj / 18000
Veb-sajt / http://www.nis.org.yu/
 
 
Niš je jedan od najbitnijih industrijskih centara Srbije, poznat po duvanskoj, elektonskoj, mašinskoj, tekstilnoj i prehrambenoj industriji.
Niš je danas važan privredni, univerzitetski, kulturni i politički centar Srbije.
Niš je grad u južnoj Srbiji, smešten na reci Nišavi. Sa 250,518 stanovnika (popis 2002.) treći je po veličini grad u Srbiji. Niš zauzima površinu od oko 597m², uključujući Nišku Banju i 68 prigradskih naselja. Niš je administrativni centar Nišavskog okruga. Grad je podeljen 2004. godine u pet optšina.
Kroz svoju dugu istoriju Niš se nalazio u sastavu mnogih carstava i država, igrajući ulogu administrativnog, vojnog i trgovinskog centra i važne saobraćajne veze na rimskom putu Via militaris, kasnije zvanim Carski drum, koji je spajao Evropu i Malu Aziju. Bio je rodno mesto cara Konstantina Velikog, kao i careva Konstancija II i Justina I. Sam položaj Niša učinio ga je strateški važnim i time primamljivim gradom za mnoge osvajače.
Niš je danas važan privredni, univerzitetski, kulturni i politički centar Srbije. Aerodrom Konstantin Veliki je međunarodni aerodrom u Nišu, sa međunarodnom oznakom INI. Niški univerzitet, osnovan 1965. godine, ima 13 fakulteta i oko 30.000 studenata. Niš je, takođe, sedište Niške eparhije, Srpske pravoslavne crkve.
Kod Niša se magistralni pravac iz pravca severa račva na južni put, koji vodi ka Solunu i Atini i na istočni pravac, koji vodi do Sofije, Istanbula i dalje na istok.
Niš ima umereno-kontinentalnu klimu, sa prosečnom godišnjom temperaturom od 11.2°C. U Nišu danas živi preko 90% srpskog stanovništva a druga po veličini etnička zajednica su Romi kojih ima preko 5%. Ostali deo čine etničke zajednice koje ne prelaze 1%. U Nišu se može primetiti arhitektura koja pripada raznim istorijskim i umetničkim epohama. Od orijentalne arhitekture, koju su doneli Turci, preko balkanske i socijalrealističke do postmoderne.
Niš je jedan od najbitnijih industrijskih centara Srbije, poznat po duvanskoj, elektonskoj, mašinskoj, tekstilnoj i prehrambenoj industriji.Pogledaj i:

niš

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Zrenjanin
Zrenjanin je grad koji se nalazi u Srbiji. Smešten je u autonomnoj provinciji Vojvodini. Predstavlja administrativni centar ...
Leskovac
Leskovac je grad u Srbiji. Poznat je po petorečju, pojavi retkoj u svetu, koje se nalazi u Leskovačkoj kotlini. Kao adminis...
Novi Sad
Novi Sad je grad u Srbiji, na obalama reke Dunav. Nalazi se gotovo u središtu Vojvodine, na granici Bačke i Srem. Drugi je ...