Pocetna » Srbija » Gradovi » Novi Sad
 
Gradovi | dodato 06.01.2009.
Detalji
Broj stanovnika / 299,294
Internet adresa / http://www.gradnovisad.org.yu/
 
 
Još u kamenom dobu, postojalo je ljudsko naselje na teritoriji današnjeg Novog Sada. Ovo naselje se nalazilo na desnoj obali reke Dunav, na teritoriji današnjeg Petrovaradina.
EXIT je letnji muzički festival koji se održava jednom godišnje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.
Novi Sad je grad u Srbiji, na obalama reke Dunav. Nalazi se gotovo u središtu Vojvodine, na granici Bačke i Srem. Drugi je po veličini grad u Srbiji (posle Beograda) i glavni je grad Autonomne Pokrajine Vojvodine.
Administrativno područje Grada Novog Sada je podeljeno na dvije opštine - Novi Sad i Petrovaradin, koje zajedno sa prigradskim naseljima imaju ukupno 700.000 stanovnika (Prema popisu iz 2008).
Još u kamenom dobu (oko 4500 godine pre nove ere), postojalo je ljudsko naselje na teritoriji današnjeg Novog Sada. Ovo naselje se nalazilo na desnoj obali reke Dunav, na teritoriji današnjeg Petrovaradina. Ovo područje su, kasnije, osvojili Kelti (u četvrtom veku pre nove ere ), a potom Rimljani (u prvom vijeku pre nove ere).
Prvo utvrđenje na desnoj obali Dunava sagradili su Kelti. Kasnije, tokom rimske vladavine, sagrađena je nova, veća tvrđava u prvom veku nove ere, a bila je poznata pod imenom Kuzum. Tvrđava je bila uključena u rimsku pokrajinu Panoniju, a razorili su je Huni u petom veku.
EXIT je letnji muzički festival koji se održava jednom godišnje na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, počevši od 2000. godine, i obično traje četiri dana. Brzo je izrastao u veliki i priznati muzički festival i danas je poznat širom Evrope. Za to je delimično zaslužno okruženje u kome se Egzit održava - živopisna tvrđava iz 18. veka koja se nalazi na uzvišenju iznad Dunava.Pogledaj i:

novi sad

,

petrovaradin

,

exit

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Zrenjanin
Zrenjanin je grad koji se nalazi u Srbiji. Smešten je u autonomnoj provinciji Vojvodini. Predstavlja administrativni centar ...
Subotica
Subotica je najseverniji grad u Republici Srbiji, drugi po broju stanovnika u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini. Po popisu iz 20...
Beograd
Beograd je glavni grad Republike Srbije i sastoji se od 17 opština. U Beogradu živi, prema popisu iz 2002. godine, 2,200.00...