Pocetna » Srbija » Gradovi » Beograd
 
Gradovi | dodato 06.01.2009.
Detalji
Stanovništvo / 2,200.000
Poštanski broj /11000
Pozivni tel. broj / 011
Internet stranica / http://www.beograd.rs/
 
 
Beograd je bio domaćin velikom broju sportskih događanja, što samostalno, što u saradnjni sa drugim gradovima.
Vinča kraj Beograda spada u red najznačajnijih naseobina i kulturnih nalazišta praistorijskog perioda.
Beograd je glavni grad Republike Srbije i sastoji se od 17 opština. U Beogradu živi, prema popisu iz 2002. godine, 2,200.000 miliona stanovnika na prostoru grada. Nalazi se na ušću Save u Dunav. Glavni je grad Srbije od 1403. godine.
Beograd, grad veoma burne istorije, jedan je od najstarijih u Evropi. Njegova istorija traje punih 7000 godina. Prostor oko velikih reka Save i Dunava bio je naseljen još u paleolitskom periodu. Iz starijeg kamenog doba, potiču ostaci ljudskih kostiju i lobanja neandertalaca, pronađeni u kamenolomu kod Leštana, u pećini na Čukarici i u blizini Bajlonijeve pijace.
Vinča kraj Beograda spada u red najznačajnijih naseobina i kulturnih nalazišta praistorijskog perioda.
Beograd se nalazi u severnom delu centralne Srbije na ušću Save u Dunav, okružen Vojvodinom sa tri strane. Staro kamenito utvrđenje na samom ušću zove se Kalemegdan. Centar Beograda nalazi se na desnoj obali Dunava, a sa leve strane počinje Banatska ravnica sa slabo naseljenim predgrađima. Između Dunava i Save nalazi se novi deo grada Novi Beograd, a uzvodno je Zemun, bivša granica Habzburškog carstva sa Turskom.
Klima Beograda pripada prelazu iz kontinentalne u umereno kontinentalnu, što znači da se poznaju i sva četiri godišnja doba. Tokom zime, a neretko i u jesen, česta pojava je izrazito jak jugoistočni vetar zvani Košava, koji duva iz predela Afrike, preko Sredozemlja i naših prostora prema Mađarskoj. Dužina trajanja Košave je uglavnom tri do sedam dana. Zimske temperature se najčešće kreću između -5 i +2 stepena Celzijusa. Sa druge strane leta su veoma topla i živa u termometru ide i preko trideset stepeni.
Najviša obrazovna ustanova Beograda i Srbije, Beogradski univerzitet ima 30 fakulteta, 8 naučnih instituta i biblioteku.
Beogradska arhitektura je veoma različita. Od tipično vojvođanske u Zemunu, preko svega par preostalih starih turskih zdanja u starom delu grada uz uglavnom građevine tipičnih arhitektonskih pravaca u Evropi s konca XIX i iz prve polovine XX stoleća, do moderne arhitekture Novog Beograda.
Među stranim i domaćim turistima najpoznatije znamenitosti Beograda su : Avala (izletište), Kalemegdan, Kuća Cveća (mauzolej) Josipa Broza Tita, Vinča, Skadarlija (najpoznatija boemska četvrt), Ada Ciganlija ...
Gradski autobuski, tramvajski i trolejbuski saobraćaj obavlja Gradsko saobraćajno preduzeće. Na pojedinim linijama saobraćaju i privatni prevoznici. Beogradska prigradska naselja povezana su auto prevoznikom Lasta. Gradska železnica Beovoz, ima 3 linije koje uglavnom povezuju predgrađa sa centrom. U planu je i izgradnja lakog metroa do 2008. godine. Beogradski aerodrom, međunarodnog karaktera, nalazi se u blizini Surčina na 12 km od Beograda. Na aerodromu se nalazi 18 kancelarija stranih avio kompanija.
Beograd je sportski centar ne samo Srbije i Crne Gore, već i celog regiona, imajući u vidu broj i veličinu sportskih objekata koji se u njemu nalaze. Beograd je bio domaćin velikom broju sportskih događanja, što samostalno, što u saradnjni sa drugim gradovima.Pogledaj i:

beograd

,

belgrade

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Niš
Niš je grad u južnoj Srbiji, smešten na reci Nišavi. Sa 250,518 stanovnika (popis 2002.) treći je po veličini grad u Sr...
Leskovac
Leskovac je grad u Srbiji. Poznat je po petorečju, pojavi retkoj u svetu, koje se nalazi u Leskovačkoj kotlini. Kao adminis...
Zrenjanin
Zrenjanin je grad koji se nalazi u Srbiji. Smešten je u autonomnoj provinciji Vojvodini. Predstavlja administrativni centar ...