Pocetna » Ponuda » Srbija » Seoski turizam privlači strance
 
Detalji
Mislimo da će ubuduće dolaziti veliki broj stranaca, jer su do sada imali primedbu na veliko učešće transportnih troškova u ceni aranžmana.
 
 
Srbija se sve sigurnije pozicionira kao turistička destinacija u Evropi.
Posebno traženi su seoski turizam i biciklističke rute duž Dunava.
Srbija se sve sigurnije pozicionira kao turistička destinacija u Evropi, a posebno traženi su seoski turizam i biciklističke rute duž Dunava, što se pokazalo već na prvim ovogodišnjim sajmovima u svetu.

"Tempo života i drugačije korišćenje godišnjih odmora, koji su postali češći i kraći, menjaju navike stranaca, pa ne traže više samo more, nego odlazak u prirodne ambijente, što je vezano za seoski turizam i različite aktivnosti, poput biciklizma ili pešačenja", izjavila je Tanjugu predstavnica Turističke organizacije Srbije (TOS) Ljiljana Čerović.

Ističući da Srbija ima ponudu i za jedno i za drugo, ona je objasnila da su smeštajni kapaciteti u seoskom turizmu znatno poboljšani. To više nije samo soba kod domaćina, sad postoje posebni apartmani i sobe sa kupatilom, pri tom je tu i dobra hrana, a cene su pristupačne.

Turistima se uz to nude i razne druge mogućnosti, kao što je obilaženje kulturno istorijskog nasleđa, rekla je Ljiljana čerović i podsetila da su slična interesovanja iskazana i na sajmovima u Utrehtu u Holandiji, u Norveškoj, Ljubljani, sajmu verskog turizma u Rimu i na Dunavskoj turističkoj berzi u Beču.

Ona je istakla da je Srbija bila među samo tri ili četiri zemlje koje su za 11 meseci prošle godine ostvarile pozitivne pokazatelje. Pored povećanog dolaska stranaca za jedan odsto, istovremeno je povećan broj noćenja za šest odsto, dok su gotovo sve evropske zemlje imale velike padove.

Srbija je strancima privlačna jer je još novo i neistraženo tržište, a pošto smo godinama prisutni na evropskom turističkom tržištu, sada se već profiliše i tražnja, ocenila je predstavnica TOS-a.

"Mada se naše brojke ne mogu porediti sa njihovim, posebno sa Španijom i Francuskom, to ipak govori o interesovanju u Evropi za Srbiju kao turističku destinaciju", dodala je čerovićeva.

Pored toga što je Srbija nova za one koji su već videli ostatak Evrope, povećan broj gostiju je i rezultat ekonomske krize i preporuka Svetske turističke organizacije da se više putuje po zemljama regiona. Srbija je konkretno imala najveće povećanje turista iz regiona, pre svega iz Rumunije i Hrvatske.

Napominjući da postoji mnogo dilema oko niskobudžetnih kompanija koje dolaze kod nas, u smislu da će više naših ljudi ići u inostranstvo i da će se smanjiti turistički promet u zemlji, Čerovićeva je dodala da je manji broj domaćih gostiju lane rezultat ekonomske krize.

Ona je rekla da se očekuje da će ubuduće dolaziti i veliki broj stranaca, jer su do sada imali primedbu na veliko učešće transportnih troškova u ceni aranžmana, a 50 odsto ukupnog svetskog turističkog prometa otpada na individualne turiste, ka kojima su niskobudžetne kompanije i orijentisane. (Tanjug)Pogledaj i:

srbija

,

turizam

,

selo

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Sezona kupanja na Paliću
Na Paliću će u subotu i zvanično biti otvorena turistička i kupališna sezona....
Jeftina zimnica
Ove godine vlada veliko interesovanje za odmor u prirodi podno Divčibara....
"Nostalgijom" 17.000 turista
U vožnji muzejsko-turističkim vozom "Nostalgija", čuvenom "šarganskom osmicom", uživalo je više od 17.000 turista....