Pocetna » Ponuda » Srbija » Planine skuplje od mora
 
Srbija | dodato 17.05.2010.
Detalji
Apartman "Dan” koji može da primi osmoro ljudi, u maju košta 40 evra dnevno, u junu i julu, kaže vlasnica, narasti na 60 evra.
 
 
Tradicionalno jeftini aranžmani u predsezoni mogu da se nađu u grčkim, italijanskim i turskim letovalištima.
Ima se, moze se...
Boravak na domaćim planinama često višestruko skuplji nego na mediteranskim odmaralištima.

Ovogodišnja turistička predsezona, prema dosadašnjim podacima, uspešnija je nego prethodna. Takav pozitivan saldo objašnjava se jenjavanjem ekonomske krize i ponudom jeftinih avionskih karata.

Tradicionalno, u ovom periodu najatraktivniji su aranžmani za Grčku, Italiju i Tursku, a desetodnevni odmor moguće je priuštiti već za 25 evra. Ima interesovanja i za odmor na Zlatiboru i Kopaoniku, a cena je veća nego za putovanje u neku mediteransku zemlju. Destinacija koju naši turisti ponovo otkrivaju je Španija, ali masovnijih tura u ovu zemlju još nema.

"Prema podacima turističkih agencija o prodaji aranžmana u predsezoni, ovogodišnji maj za nijansu je bolji od prethodnog, iako smo imali i nepredviđene otežavajuće okolnosti, kao što je bio zastoj u vazdušnom saobraćaju nad Evropom zbog oblaka vulkanskog pepela i prašine.

Većina slobodnih mesta za predsezonski odmor je rezervisana, a već se prodaju aranžmani za jul i avgust. Trenutno su u žiži Grčka i Turska, a čarter letovi za Maltu, Tunis i Egipat krenuće nešto kasnije"
, kaže za "Politiku" Ljubomir Cerović, predsednik upravnog odbora YUTE, nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Agencija "Džoli travel” za predsezonu je pripremila ture sa popustima za Grčku, Tursku, Egipat, Tunis, Majorku, Crnu Goru, Hrvatsku... Hit je desetodnevni aranžman na Halkidikiju, koji bez prevoza košta 25 evra.

"Na početku predsezone u Grčkoj pripremili smo ovaj specijalni aranžman, a autobusi kreću 25. maja. Takozvani rani buking za Crnu Goru produžen je do 1. juna, na te aranžmane dajemo popust od 10 odsto, a osam dana po osobi košta od 125 do 139 evra", kažu u "Džoli tursu", a ova agencija nudi boravak u Tunisu u predsezoni za 235 evra (polupansion), u Turskoj za 319 evra (ol inkluziv) i Majorki za 475 evra.

U agenciji "Sabra” navode da su okosnica njihove predsezonske ponude aranžmani u Grčkoj, Italiji i Turskoj, a da je interesovanje veće nego prošle godine.

"Od grčkih letovališta imamo ona u solunskoj regiji, na Halkidikiju i na mnogobrojnim ostrvima, a deset noćenja u apartmanu plus prevoz košta oko 100 evra. Kad je Italija u pitanju, organizujemo ture u Lido di Jesolo pored Venecije, a sedam dana u hotelu staje 300 evra. Za isti aranžman u Turskoj potrebno je izdvojiti 150 evra", ističu u "Sabri”.

Za one kojima više prija planinski vazduh od morskog uvek su dostupne domaće planine Zlatibor i Kopaonik. Ono što "upada u oči” jeste da boravak na nekoj od ovih planina, i van sezone, uveliko premašuje cene predsezonskog odmora u Grčkoj ili Turskoj.

Tako, odmor u hotelu "Junior” na Kopaoniku u periodu od 2. aprila do 31. oktobra, u zavisnosti od smeštaja, košta između 2.500 i 3.800 dinara dnevno. Prevoz, naravno, nije uračunat.

Slična je situacija i u apartmanskom smeštaju gde je gotovo nemoguće naći prenoćište za manje od 10 evra. Ništa manje cene nisu ni na Zlatiboru, gde vlasnici privatnih vila i apartmana, izdaju sobe za 20, 30 i čak 50 evra dnevno.

Vlasnik vile "Ljilja” na Zlatiboru kaže da apartman za četiri osobe naplaćuje 20 evra, a za petoro ljudi 25 evra po danu. U vili "Tri brata” apartman za dvoje staje 25 evra, a za četvoro 30, dok u apartmanima "Jelena” noćenje naplaćuju 10 evra po osobi. (Politika) 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Ski sezona od januara
Skijalište "Besna kobila" završilo je adaptaciju planinarskog doma i...
Spreman za turiste
Zlatibor, sa tridesetak centimetara snega, spremno dočekuje...
Noćni život najbolji u Beogradu
U jednom od najpoznatijih turističkih vodiča Lonely Planet Beograd je opisan kao najuzbudljiviji grad....