Pocetna » Ponuda » Srbija » Paganski obredi
 
Srbija | dodato 02.05.2010.
Detalji
Najavljeno je da će posetioci u subotu 8. maja u selu Vrtovac, moći da obiđu Kalavat, ćeliju Svetog Đorđa.
 
 
Turističko-kulturna i privredna manifestacija "Đurđevdanski susreti - Molitva pod Midžorom".
Obredi na Straoj Planini
Turističko-kulturna i privredna manifestacija "Đurđevdanski susreti - Molitva pod Midžorom" u selima Vrtovac i Balta Berilovac, biće održana u četvrtak 6. i subotu 8. maja, saopšteno je iz Turistička organizacija Opštine Knjaževac.

Manifestacije posvećene očuvanju i negovanju tradicije na Staroj Planini, ove godine okupiće brojne posetioce, meštane, njihove rođake i prijatelje, a prema najavama organizatora, atrakcija za turiste biće rituali paganskih i hrišćanskih obreda vezanih za život i rad na Staroj Planini.

Najavljena je i priprema jagnjeće čorbe, izložba starinskih jela pripremljenih i serviranih na tradicionalan način, izložba suvenira, proizvoda starih zanata, kao i bogat zabavni program.

Predviđeno je i održavanje tradicionalnih čobanskih igara u disciplinama - "Seko donesi mi mleko", "Da je brava kao mrava", "Vijenje venaca", "Nadvlačenje konopca", "Bacanje kamena s ramena", "Skok u dalj iz mesta" i druge.

Najavljeno je da će posetioci u subotu 8. maja u selu Vrtovac, moći da obiđu Kalavat, ćeliju Svetog Đorđa, dok će u školskom dvorištu u selu Balta Berilovac biti prikazane tradicija i vrednosti Stare Planine. (Tanjug) 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Kališ nisu samo zidine
Beogradska tvrđava je interesantna zbog bogate kulturno-umetničke ponude. Koncerti, izložbe, radionice... ili jednostavna ...
Jeftina zimnica
Ove godine vlada veliko interesovanje za odmor u prirodi podno Divčibara....
Spreman za turiste
Zlatibor, sa tridesetak centimetara snega, spremno dočekuje...