Pocetna » Ponuda » Srbija » Paganski obredi
 
Srbija | dodato 02.05.2010.
Detalji
Najavljeno je da će posetioci u subotu 8. maja u selu Vrtovac, moći da obiđu Kalavat, ćeliju Svetog Đorđa.
 
 
Turističko-kulturna i privredna manifestacija "Đurđevdanski susreti - Molitva pod Midžorom".
Obredi na Straoj Planini
Turističko-kulturna i privredna manifestacija "Đurđevdanski susreti - Molitva pod Midžorom" u selima Vrtovac i Balta Berilovac, biće održana u četvrtak 6. i subotu 8. maja, saopšteno je iz Turistička organizacija Opštine Knjaževac.

Manifestacije posvećene očuvanju i negovanju tradicije na Staroj Planini, ove godine okupiće brojne posetioce, meštane, njihove rođake i prijatelje, a prema najavama organizatora, atrakcija za turiste biće rituali paganskih i hrišćanskih obreda vezanih za život i rad na Staroj Planini.

Najavljena je i priprema jagnjeće čorbe, izložba starinskih jela pripremljenih i serviranih na tradicionalan način, izložba suvenira, proizvoda starih zanata, kao i bogat zabavni program.

Predviđeno je i održavanje tradicionalnih čobanskih igara u disciplinama - "Seko donesi mi mleko", "Da je brava kao mrava", "Vijenje venaca", "Nadvlačenje konopca", "Bacanje kamena s ramena", "Skok u dalj iz mesta" i druge.

Najavljeno je da će posetioci u subotu 8. maja u selu Vrtovac, moći da obiđu Kalavat, ćeliju Svetog Đorđa, dok će u školskom dvorištu u selu Balta Berilovac biti prikazane tradicija i vrednosti Stare Planine. (Tanjug) 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
"Igre na Drini"
Rafting klub "Drinska regata" iz Ljubovije i etno selo "Vrhpolje", od 23. do 25. jula....
Tara
Ova oaza netaknute prirode nalazi se na nadmorskoj visini od 1000 do 1200 m....
Cvetanje Tise!
Tisa "cveta" sredinom juna. Nemojte propustiti taj jedinstveni događaj....