Pocetna » Ponuda » Srbija » I stranci love po Srbiji
 
Srbija | dodato 21.03.2011.
Detalji
On je ukazao da su turisti - lovci vrlo zahtevni u svakom pogledu, jer je reč o veoma bogatim ljudima, uglavnom industrijalcima i vlasnicima velikih firmi.
 
 
Lovni turizam još je neiskorišćena šansa Srbije, iako stalno raste intersovanje inostranih turista za naša lovišta, a na terenima oko Mladenovca, sve češće se mogu videti lovci iz Italije, Nemačke i Francuske.
Prema raspoloživim podacima, u Evropi sada ima registrovanih sedam miliona lovaca, koji godišnje ostvare promet od 3,5 miliona evra.
Kako je Tanjugu izjavio predsednik mladenovačkog Lovačkog udruženja "Varovnice" Vladislav Milojević, oni dolaze organizovano, uglavnom putem austrijske agencije "Misrtral", a jedna grupa najavljena je za 16. april. Prošle godine prvi put su bila i dva Amerikanca.

On je ukazao da su turisti - lovci vrlo zahtevni u svakom pogledu, jer je reč o veoma bogatim ljudima, uglavnom industrijalcima i vlasnicima velikih firmi, pa je za Srbiju korisno da oni dolaze, jer tako može da se ukaže prilika i za sklapanje poslova u nekim drugim privrednim granama.

Milojević je naveo da takvoj vrsti turista mora da se obezbedi i vrhunski smeštaj i vrhunska hrana, ali da je reč o isplativoj delatnosti, jer su "Varovnice" prošle godine od inostranih gostiju zaradile milion dinara, što im je omogućilo i nabavku terenskog vozila.

Tako je to udruženje prošle godine ugostilo jednog Francuza, koji ima kompaniju koja zapošljava 20.000 ljudi. Milojević je dodao da je tom gostu sve u Srbiji bilo zanimljivo, između ostalog i to što ljudi sede pred prodavnicom i piju pivo, pa je i on poželeo da to radi.

Milojević kaže da lovni turizam jeste isplativ, ali da u njega treba dosta i ulagati, jer je reč o izbirljivim turistima. "Varovnice" sada mogu da ponude vrhunski smeštaj u nekoliko reprezentativnih objekata, među kojima je najznačajnija lovačka kuća "Plandište" na Kosmaju, koja se prostire na 400 kvadratnih metara, a raspolaže i svečanom salom sa 80 mesta.

Ovo društvo raspolaže sa 33.000 hektara lovnih površina, od kojih je 28.000 lovište, a ostalo su rezervati za uzgoj i divljači. Na lovištu se nalaze 42 stabilne i 27 čeka na drvetu i više od 80 hranilica. Milojević ističe da divljač tokom zime mora da se hrani svaka dva ili tri dana, jer će u suprotnom da pobegne.

Do '50. godina prošlog veka na području Mladenovca nije uopšte bilo ni srna ni fazana, njih su doneli i razmnožili sami lovci, koji vode računa da ih uvek ima optimalan broj i da su dobrog kvaliteta, odnosno da gosti mogu da ponesu kući prave trofeje. Sada se na šumadijskim lovištima love srne, fazani, zečevi i dvilje svinje, a prema potrebi organizuju se i hajke na lisice i šakale.

Milojević kaže da su inostrani gosti oduševljeni izgledom lovišta u Šumadiji, koje se kompletno nalazi u prirodnom okruženju, što je u drugim evropskim zemljama gotovo nemoguće naći, zbog nadiranja urbanizacije.


(Tanjug) 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Kuda na letovanje
Mesta koja su po oceni domaćih turističkih stručnjaka zalužuju da se nađu na listi top 10 destinacija za letnji odmor u ...
Novi punktovi u Beogradu
Turistička organizacija Beograda je zbog povećanog broja turista otvorila novi turistički informativni centar....
Na Zlatiboru oko 12 eur. dnevno
Odmor u idili seoskog turizma biće za svakog gosta trošak od 12 do 20 evra dnevno....