Pocetna » Info » JEFTINO zimovanje 2011 » Kuda možemo da putujemo
 
Detalji
Građani koji imaju stari "plavi" pasoš i dalje su u obavezi da pribave vizu pre putovanja.
 
 
Građanima Srbije od ponoći više nisu potrebne vize za 25 od 27 država članica Evropske unije, kao ni za Norvešku, Švajcarsku i Island. Vize su neophodne za putovanje u Veliku Britaniju i Irsku.
Kuda možemo da putujemo, koliko da ostanemo.
Ne može se reći da su građani Srbije pohrlili u EU - za prva tri sata posle ponoći na graničnom prelazu Horgoš više od 300 sprskih državljana stupilo je na tlo jedne od država članica, Mađarske.

Tačno u ponoć autobus sa oko 40 putnika, prešao je simbolično sa srpske na mađarsku granicu.

Pogranične službe ocenjuju da će gužve početi tek pošto prođu ledeni dani, jer u tom delu panonske nizije živa u termometru sinoć je merila 15 stepeni celzijusa ispod nule.

U Srpskoj Upravi carina Tanjugu je rečeno da je broj građana koji su odlučili da se sinoć otisnu put EU, 10 puta veći nego inače, a da zastoja i gužvi nema - kontrola neviziranih pasoša traje svega nekoliko sekundi po osobi.

Za građane koji poseduju novi, biometrijski pasoš, ne postoje dodatni finansijski ili administrativni uslovi da bi mogli slobodno da putuju u zemlje "šengenskog prostora".

Vize su ukinute za kratkoročna putovanja, u trajanju do ukupno 90 dana boravka u "šengenskom prostoru" i to u periodu od 180 dana, a početak jednog bloka od 180 dana počinje da se računa sa prvim prelaskom "šengenske granice".

Posle protoka 180 dana od dana prvog prelaska šengenske granice, računa se novi period od 180 dana u okviru koga je ponovo moguće boraviti ukupno 90 dana.


ŠTA TE ČEKA NA GRANICI
I dalje su na snazi uobičajene mere granične kontrole na ulasku u šengenski prostor, koje inače primenjuju sve države, pa i Srbija, a koje imaju za cilj da spreče prekogranični kriminal, ilegalne migracije i zaštitu javnog reda i mira.

U tom smislu, granične službe država EU će nastaviti da obavljaju odgovarajuću vrstu kontrole kada se radi i o državljanima Srbije koji putuju u šengenske zemlje, a cilj kontrole je da potvrdi da se u konkretnom slučaju zaista radi o nameri putovanja na kraći rok, a ne o nameri da se ostane u šengenskom prostoru duže od 90 dana.

Zbog toga se od građana može tražiti da navedu krajnju destinaciju putovanja, da pokažu da li imaju dovoljno sredstava za putovanje, u gotovini, posedovanjem kreditnih kartica ili drugih sredstava plaćanja.

Ukoliko je, na primer, svrha putovanja turistička poseta, može se tražiti uvid u rezervaciju hotelskog ili drugog smeštaja, a ukoliko je razlog putovanja učešće na stručnom seminaru, može se tražiti uvid u pozivno pismo ili spisak registrovanih učesnika seminara.

Ukoliko se putuje u posetu rođacima ili prijateljima koji već borave u "šengenskom prostoru" nije potrebno imati formalno garantno pismo, ali svakako treba biti u mogućnosti da se tačno navedu podaci o osobi kod koga se putuje ili adresa na kojoj će se boraviti.

Pri tome se može pokazati odgovarajući dokument ukoliko se poseduje, poput pozivnog pisma ili kopije putne ili druge isprave osobe kod koje se putuje.

Posedovanje ovih i sličnih dokumenata nije formalni uslov za ulazak u "šengenski prostor", ali svakako može doprineti da se uobičajena granična kontrola obavi brže i jednostavnije, naročito imajući u vidu eventualnu jezičku barijeru pri komunikaciji s graničnim službenicima.

Granične službe država članica "šengenskog prostora" zadržavaju pravo da ne odobre ulazak u zemlju ukoliko procene da konkretna osoba predstavlja pretnju javnom redu i miru, zdravlju ili unutrašnjoj bezbednosti ili ako postoji izdato upozorenje da im se ne odobrava ulazak.

Radi se o pravu graničnih službi koje je i ranije postojalo, koje je važilo i za osobe kojima je prethodno bila izdata validna viza, to pravilo ostaje na snazi i nema veze sa ukidanjem viznog režima, jer predstavlja standardno postupanje kada je u pitanju granična kontrola.

Ukoliko se putuje motornim vozilom, neophodno je posedovanje međunarodno validne vozačke dozvole i međunarodno validnog osiguranja, a ukoliko se upravlja tuđim vozilom, potrebno je odgovarajuće ovlašćenje vlasnika vozila koje je uobičajen uslov vezan za obavljanje međunarodnog drumskog saobraćaja i koji nema veze sa ukidanjem viznog režima.

Posedovanje putnog zdravstvenog osiguranja nije uslov za putovanje, ali se svakako preporučuje njegovo pribavljanje, zbog lične bezbednosti u slučaju potrebe za medicinskom intervencijom tokom putovanja.


AKO NAMERAVAŠ DA OSTANEŠ DUŽE OD 90 DANA
Ukidanjem viza za kratkotrajna putovanja naših građana u zemlje članice EU, nisu stekli uslovi za trajni boravak, nastanjenje i zapošljavanje na teritoriji EU, tako da je rad ili boravak u "šengenskom prostoru" duže od 90 dana bez odgovarajuće nacionalne boravišne ili radne dozvole nezakonit.

Građani koji nameravaju da zbog zaposlenja ili iz nekog drugog razloga borave u "šengenskom prostoru" duže od 90 dana, obavezni su da pre putovanja podnesu odgovarajući zahtev za dugoročnu vizu ili za dozvolu boravka ambasadi zemlje destinacije.

Građani koji imaju stari "plavi" pasoš i dalje su u obavezi da pribave vizu pre putovanja.

Ukidanje viza za građane Srbije sa prebivalištem na teritoriji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija kojima putne isprave izdaje Koordinaciona uprava MUP-a nije postignuto, tako da se nosiocima putnih isprava izdatih od Koordinacione uprave i dalje biti potrebne vize za putovanje u okviru "šengenskog prostora".

Ukidanje viza važi i za interno raseljene ukoliko poseduju novi, biometrijski pasoš izdat od Policijske uprave prema mestu njihovog boravka.

Bez viza od ponoći mogu putovati i stanovnici Makedonije i Crne Gore. (MONDO)



Pogledaj i:

viza

,

putovanje

,

evropa

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Kako proveriti agenciju?
Kako se dugoočekivani odmor ne bi pretvorio u agoniju, dobro se informišite kojoj turističkoj agenciji poklanjate poverenj...
Ne možete na Kubu bez…
Kuba će ubuduće tražiti od turista da plate troškove zdravstvenog osiguranja, ako žele da dobiju odobrenje za ulazak....
Šta kad agencija prevari?
Turisti, koji su putovali preko beogradske turističke agencije "Konte“, ostali su prepušteni sami sebi u egipatskom letov...