Pocetna » Info » JEFTINO zimovanje 2011 » Kako proveriti agenciju?
 
Detalji
Za početak se raspitajte na sajtovima o iskustvima putnika koji su već koristili usluge određene turističke agencije, važna je i usmena preporuka.
 
 
Kako se dugoočekivani odmor ne bi pretvorio u agoniju, dobro se informišite kojoj turističkoj agenciji poklanjate poverenje.
Licencu izdaje Registrator turizma u Agenciji za privredne registre i njen rok važenja je tri godine.
Na internet stranici Agencije za Privredne Registre mogu da se provere podaci o određenoj agenciji, pre svega da li ima licencu. U odeljku Registar turizma, unošenjem naziva ili matičnog broja, dobija se podatak o tome kada je agenciji izdata licenca, kao i da li je ona izdata za organizatora ili posrednika u turističkim putovanjima.

Unošenjem naziva i matičnog broja, u odeljku Registar privrednih subjekata, može se dobiti podatak o: registrovanom punom poslovnom imenu i adresi, matičnom broju, datumu registracije, pretežnoj delatnosti, (osnovnom) osnivačkom kapitalu, vlasnicima, zastupnicima, PIB, tekućem računu, ograncima, kao i podaci o poslovanju iz godišnjih finansijskih izveštaja, za poslednje tri godine.

Inače, licencu izdaje Registrator turizma u Agenciji za privredne registre i njen rok važenja je tri godine.

Postoje više razloga zašto se turističkoj agenciji može oduzeti licenca. Prvi je ukoliko nudi ili prodaje programe putovanja bez ugovora ili protivno ugovoru sa trećim licima kojima je poverio izvršenje usluga iz tog programa putovanja, kao što je na primer prevoz, broj ležajeva u određenom objektu…

Licenca se gubi i ako agencija otkaže putovanje i putnicima u zakonskom roku ne obavi povraćaj uplaćenog novca, zatim ne obezbedi smeštaj putnika za sve vreme trajanja ugovorenog putovanja. Takođe, ako ne obezbedi povratak putnika ili su putnici neopravdano zadržani na putovanju duže nego što je predviđeno programom putovanja, piše "Blic".

U slučaju da nastupe teže posledice po zdravlje putnika zbog propusta agencije, kao i ako u periodu važenja licence prestane da ispunjava propisane uslove iz člana 52. zakona.

Procedura podrazumeva da kada se licenca oduzima turističkoj agenciji, to se čini rešenjem koje donosi ministar ekonomije i regionalnog razvoja. Ono se dostavlja Registru turizma, a na osnovu ovog rešenja koje je konačno u upravnom postupku, Registrator turizma briše turističku agenciju iz registra bez donošenja posebnog akata.

Kada se turističkoj agenciji oduzme licenca, ona može da realizuje samo prethodno ugovorena putovanja. Inače, sve dok ima licencu turistička agencija mora da ima i polisu osiguranja, koja je za putnike i te kako značajna.

Ubuduće turističke agencije će morati da sklope nove polise osiguranja od odgovornosti iz delatnosti zbog toga što postojeće ne mogu da budu aktivirane i ne pokrivaju sve štete koje je Zakon o turizmu predvideo.

Na sajtu Narodne banke Srbije takođe možete proveriti i to da li je račun agencije u blokadi, što je i te kako značajna informacija. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Kuda možemo da putujemo
Građanima Srbije više nisu potrebne vize za...
Ne možete na Kubu bez…
Kuba će ubuduće tražiti od turista da plate troškove zdravstvenog osiguranja, ako žele da dobiju odobrenje za ulazak....
Šta kad agencija prevari?
Turisti, koji su putovali preko beogradske turističke agencije "Konte“, ostali su prepušteni sami sebi u egipatskom letov...