Pocetna » Info » Prevoz » Dugo ste u avionu?
 
Prevoz | dodato 29.09.2009.
Detalji
Medicinski fakultet u Milanu je objavio izveštaj u kojem piše da svako putovanje avionom predstavlja faktor rizika da se dobije tromboembolija, a tom riziku su najviše izloženi putnici kod kojih postoji genetska predodređenost, ili su preživeli skoru kardiovaskularnu operaciju.
 
 
Nije retkost da stjuardese u pojedinim avio-kompanijama ljubazno savetuju putnike da povremeno ustanu i protegnu noge.
"Sindrom ekonomske klase"
Dugi međukontinentalni letovi su uglavnom veoma naporni, a mogu biti i opasni po zdravlje. "Sindrom ekonomske klase" je fenomen koji podrazumeva probleme koji nastaju usled dugih letova, a najčešći je tromb.

Medicinski fakultet u Milanu je objavio izveštaj u kojem piše da svako putovanje avionom predstavlja faktor rizika da se dobije tromboembolija, a tom riziku su najviše izloženi putnici kod kojih postoji genetska predodređenost, ili su preživeli skoru kardiovaskularnu operaciju. Takođe, rizičnu grupu čine i žene koje koriste pilule za kontracepciju.

Venska tromboembolija podrazumeva stvaranje ugrušaka u venama, najčešće u nogama, koji se potpom podižu do pluća i onemogućili disanje.

Zato nije retkost da stjuardese u pojedinim avio-kompanijama ljubazno savetuju putnike da povremeno ustanu i protegnu noge.

Naučnici su podeljeni u vezi sa mišljenjem da li samo ekonomska klasa sa neudobnim sedištima i skučenim prostorom može izazvati tromb, ili do ovog problema može doći nakon dugog sedenja u bilo kojoj klasi.Pogledaj i:

putovanje

,

avion

,

vezbe

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Železnice Srbije nude nove popuste
Izdavaće novu karticu "Srb Plus", uz koju će važiti...
Direktni letovi
Beograd - Rimini od 18. jula...
Iz Niša za Cirih i Stokholm
Crnogorska avio kompanija Montenegro Airlines će od 13. novembra leteti iz Podgorice za ......