Pocetna » Info » Prevoz » Dugo ste u avionu?
 
Prevoz | dodato 29.09.2009.
Detalji
Medicinski fakultet u Milanu je objavio izveštaj u kojem piše da svako putovanje avionom predstavlja faktor rizika da se dobije tromboembolija, a tom riziku su najviše izloženi putnici kod kojih postoji genetska predodređenost, ili su preživeli skoru kardiovaskularnu operaciju.
 
 
Nije retkost da stjuardese u pojedinim avio-kompanijama ljubazno savetuju putnike da povremeno ustanu i protegnu noge.
"Sindrom ekonomske klase"
Dugi međukontinentalni letovi su uglavnom veoma naporni, a mogu biti i opasni po zdravlje. "Sindrom ekonomske klase" je fenomen koji podrazumeva probleme koji nastaju usled dugih letova, a najčešći je tromb.

Medicinski fakultet u Milanu je objavio izveštaj u kojem piše da svako putovanje avionom predstavlja faktor rizika da se dobije tromboembolija, a tom riziku su najviše izloženi putnici kod kojih postoji genetska predodređenost, ili su preživeli skoru kardiovaskularnu operaciju. Takođe, rizičnu grupu čine i žene koje koriste pilule za kontracepciju.

Venska tromboembolija podrazumeva stvaranje ugrušaka u venama, najčešće u nogama, koji se potpom podižu do pluća i onemogućili disanje.

Zato nije retkost da stjuardese u pojedinim avio-kompanijama ljubazno savetuju putnike da povremeno ustanu i protegnu noge.

Naučnici su podeljeni u vezi sa mišljenjem da li samo ekonomska klasa sa neudobnim sedištima i skučenim prostorom može izazvati tromb, ili do ovog problema može doći nakon dugog sedenja u bilo kojoj klasi.Pogledaj i:

putovanje

,

avion

,

vezbe

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
JAT: Od 25. oktobra zimski red letenja
Putnici "Jat Ervejza" moći će da putuju po zimskom redu letenja....
Iz Beograda za Ljubljanu
Slovenačka nacionalna aviokompanija "Adrija ervejz" od ponedeljka, posle više od 18 godina, ponovo leti iz Beograda....
Avionom do EU za 120 evra!?
Posle najave ukidanja viza, avio-kompanije snižavaju cene....