Pocetna » Info » Prevoz » Putujte vozom, spavajte u hostelu
 
Detalji
Takođe, kada se prelazi granica, treba uzeti voz do poslednjeg gradića u zemlji, zatim lokalnim prevozom preći granicu. Na taj način se izbegava plaćanje skupih međunarodnih karata. Tako sam i ja prešao iz Francuske u Španiju", priča Robert.
 
 
"Imao sam InterRail kartu, sa kojom se može putovati u drugom razredu svakog voza, s time da se mora uzeti rezervacija mesta u kupeu. Za samo dva do tri sata dužeg putovanja može se uštedeti na razlici među cenama rezervacija različitih vrsta vozov
On kaže da, prema njegovom iskustvu, najbolje rešenje za spavanje predstavljaju hosteli.
Koliko je informisanost bitna za što jeftinije putovanje pokazuje primer odnosa železničkog i autobuskog prevoza. U nekim zemljama, kao u Italiji, vozovi su jeftiniji od autobusa, dok su, recimo, u Španiji skuplji. U Nemačkoj su, na primer, vozovi skuplji čak i od regularnih aviolinija.

Da je jeftino putovanje moguće, pokazuje i primer Roberta Kozme, studenta Fakulteta političkih nauka, koji kaže da je želeo da proputuje Evropu pre nego što diplomira, iako je za to imao relativno skroman budžet.

"Imao sam InterRail kartu, sa kojom se može putovati u drugom razredu svakog voza, s time da se mora uzeti rezervacija mesta u kupeu. Za samo dva do tri sata dužeg putovanja može se uštedeti na razlici među cenama rezervacija različitih vrsta vozova. Na primer, postoji direktni noćni voz iz Beča do Berlina za koji rezervacija košta 18 evra, ali postoji i noćni voz do Frankfurta koji košta tri evra, odakle se preseda u jutarnji voz za Berlin, za koji se ne plaća rezervacija. Takođe, kada se prelazi granica, treba uzeti voz do poslednjeg gradića u zemlji, zatim lokalnim prevozom preći granicu. Na taj način se izbegava plaćanje skupih međunarodnih karata. Tako sam i ja prešao iz Francuske u Španiju" , priča Robert.

On kaže da, prema njegovom iskustvu, najbolje rešenje za spavanje predstavljaju hosteli.

"Izgleda da postoji pravilo - što se ide južnije, to su cene hostela jeftinije. Barselona je izuzetak jer je prepuna turista. Najbolje je putovati noću jer se tako štedi za cenu jednog noćenja u hostelu. Mada u Lisabonu se izdavanjem smeštaja bave stariji ljudi koji porodične kuće pretvore u hostel. Oni ne koriste internet, ali su zato redovni na stanici, gde se možete pogoditi za cenu 11-12 evra po noćenju, dok se na internetu cene kreću oko 20 evra. Na ovaj način sam svoj boravak u Lisabonu produžio za nekoliko dana" , objasnio je Robert Kozma. (MONDO)Pogledaj i:

putovanje

,

voz

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Kolima bez zelenog kartona
Od 1. januara 2012. godine za putovanja u većinu evropskih zemalja biće dovoljna registraciona nalepnica koja se dobija uz ...
Sezonska linija za Kopaonik
Saobraćajno preduzeće "Lasta" će od 25. decembra uvesti sezonsku liniju za Kopaonik....
Najveći kruzer na svetu - Oaza mora
Pet puta je veći od Titanika, visok je kao zgrada od 20 spratova....