Pocetna » Info » Prevoz » Poskupele karte
 
Prevoz | dodato 10.06.2010.
Detalji
Slično se može čuti i iz turističkih agencija, koje imaju ugovor sa nacionalnim avio-prevoznikom.
 
 
Avio-kompanije "Jat ervejz“, "Atlas džet“ i "Lotus er“ podigle su cene avio-prevoza u čarter saobraćaju za oko 10 odsto.
Poskupljenje od 5 do 17 evra po osobi u zavisnosti od destinacije.
Tako će oni koji su ranije uplatili letnje aranžmane sa avio-prevozom, pre nego pođu na put, morati da doplate razliku u cenama karata.

Do grčkih ostrva Krfa i Zakintosa cene avio-prevoza biće korigovane za oko pet evra, do Turske za 10, Španije za 11, a do Egipta za oko 17 evra po osobi.

Time će putni troškovi jedne četvoročlane porodice koja, na primer, putuje za Hurgadu ili Šarm el Šeik u startu biti veći za 68 evra, što putnike naravno ljuti. Ali mogućnosti žalbe nema, jer u svakom ugovoru potpisanom sa agencijom postoji stavka da je cena prevoza podložna promeni.

U "Jatu“ objašnjavaju da je ovo poskupljenje opravdano, s obzirom na to da je gorivo od početka godine skuplje.

"Ugovorima 'Jata' i turističkih agencija o čarter prevozu predviđa se usklađivanje krajnje cene sa cenom goriva na svetskom tržištu. Potpisivanjem ugovora, agencije pristaju na ove uslove", kažu za "Blic" u nacionalnom avio-prevozniku.

Kako dodaju, trenutna situacija na svetskom tržištu je takva da su najveći proizvođači nafte i naftinih derivata osetno podigli cene avio-goriva, što je rezultiralo time da su "Jat ervejz“ i turističke agencije morali da koriguju svoje cene i prilagode ih promenama na tržištu.

Slično se može čuti i iz turističkih agencija, koje imaju ugovor sa nacionalnim avio-prevoznikom.

Saša Zarić, vlasnik agencije "Ponte“, objašnjava da je njegova agencija sa "Jatom“ ugovor o čarter prevozu potpisala sredinom februara, i to po cenama goriva koje su tada važile. Međutim, posebnom ugovornom klauzulom predviđeno je da cene avio-prevoza naknadno mogu biti korigovane.

"Nažalost, cene goriva do sada su isključivo rasle, zbog čega je usledila i korekcija cena avio-prevoza. A to svaki od naših putnika može da vidi, budući da izveštaje o cenama od 'Jata' dobijamo na svakih 15 dana. Najveći skok desio se do kraja aprila, zbog čega su cene avio-karata za grčka ostrva Krf i Zakintos porasle za oko tri, četiri evra, za Tursku su cene korigovane za 9,80 evra, za Španiju 11 evra, a za Hurgadu koja je i najudaljenija destinacija, cene avio-karte korigovane su za 17,37 evra", kaže Zarić.

Međutim, cene nije korigovao samo "Jat“.

U agenciji QBig Blu“, koja ima potpisane ugovore o čarter prevozu sa turskim "Atlas džetom“ i egipatskim "Lotus erom“, takođe ističu da će zbog promena cena goriva na svetskom tržištu njihovi putnici morati da doplate cene avio-karata. I to za Tursku 10, a za Egipat oko 17 evra.

Za razliku od njih, u "Džoli travelu“ još nisu stigle zvanične informacije o promenama cena avio-prevoza.

Prema našim očekivanjima, doplate avio-karata u zavisnosti od destinacije kretaće se od pet do 20 evra - kaže Đorđe Šibalić iz "Džolija“. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Airbus A380 podigla žena
Generalni direktor "Er Fransa" Pjer Anri Guržon je ranije izjavio da...
Gužve na graničnim prelazima
Zadržavanje na svim graničnim prelazima tokom prethodne nedelje je bilo do pola sata, a na naplatnim rampama između pet i ...
Vinjete kupujte na granicama
Nedavno su se u regionu pojavile slovenačke falsifikovane vinjete za autoputeve, pa AMSS upozorava sve građane....