Pocetna » Info » Prevoz » Poskupele karte
 
Prevoz | dodato 10.06.2010.
Detalji
Slično se može čuti i iz turističkih agencija, koje imaju ugovor sa nacionalnim avio-prevoznikom.
 
 
Avio-kompanije "Jat ervejz“, "Atlas džet“ i "Lotus er“ podigle su cene avio-prevoza u čarter saobraćaju za oko 10 odsto.
Poskupljenje od 5 do 17 evra po osobi u zavisnosti od destinacije.
Tako će oni koji su ranije uplatili letnje aranžmane sa avio-prevozom, pre nego pođu na put, morati da doplate razliku u cenama karata.

Do grčkih ostrva Krfa i Zakintosa cene avio-prevoza biće korigovane za oko pet evra, do Turske za 10, Španije za 11, a do Egipta za oko 17 evra po osobi.

Time će putni troškovi jedne četvoročlane porodice koja, na primer, putuje za Hurgadu ili Šarm el Šeik u startu biti veći za 68 evra, što putnike naravno ljuti. Ali mogućnosti žalbe nema, jer u svakom ugovoru potpisanom sa agencijom postoji stavka da je cena prevoza podložna promeni.

U "Jatu“ objašnjavaju da je ovo poskupljenje opravdano, s obzirom na to da je gorivo od početka godine skuplje.

"Ugovorima 'Jata' i turističkih agencija o čarter prevozu predviđa se usklađivanje krajnje cene sa cenom goriva na svetskom tržištu. Potpisivanjem ugovora, agencije pristaju na ove uslove", kažu za "Blic" u nacionalnom avio-prevozniku.

Kako dodaju, trenutna situacija na svetskom tržištu je takva da su najveći proizvođači nafte i naftinih derivata osetno podigli cene avio-goriva, što je rezultiralo time da su "Jat ervejz“ i turističke agencije morali da koriguju svoje cene i prilagode ih promenama na tržištu.

Slično se može čuti i iz turističkih agencija, koje imaju ugovor sa nacionalnim avio-prevoznikom.

Saša Zarić, vlasnik agencije "Ponte“, objašnjava da je njegova agencija sa "Jatom“ ugovor o čarter prevozu potpisala sredinom februara, i to po cenama goriva koje su tada važile. Međutim, posebnom ugovornom klauzulom predviđeno je da cene avio-prevoza naknadno mogu biti korigovane.

"Nažalost, cene goriva do sada su isključivo rasle, zbog čega je usledila i korekcija cena avio-prevoza. A to svaki od naših putnika može da vidi, budući da izveštaje o cenama od 'Jata' dobijamo na svakih 15 dana. Najveći skok desio se do kraja aprila, zbog čega su cene avio-karata za grčka ostrva Krf i Zakintos porasle za oko tri, četiri evra, za Tursku su cene korigovane za 9,80 evra, za Španiju 11 evra, a za Hurgadu koja je i najudaljenija destinacija, cene avio-karte korigovane su za 17,37 evra", kaže Zarić.

Međutim, cene nije korigovao samo "Jat“.

U agenciji QBig Blu“, koja ima potpisane ugovore o čarter prevozu sa turskim "Atlas džetom“ i egipatskim "Lotus erom“, takođe ističu da će zbog promena cena goriva na svetskom tržištu njihovi putnici morati da doplate cene avio-karata. I to za Tursku 10, a za Egipat oko 17 evra.

Za razliku od njih, u "Džoli travelu“ još nisu stigle zvanične informacije o promenama cena avio-prevoza.

Prema našim očekivanjima, doplate avio-karata u zavisnosti od destinacije kretaće se od pet do 20 evra - kaže Đorđe Šibalić iz "Džolija“. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Sezonska linija za Kopaonik
Saobraćajno preduzeće "Lasta" će od 25. decembra uvesti sezonsku liniju za Kopaonik....
Vinjete kupujte na granicama
Nedavno su se u regionu pojavile slovenačke falsifikovane vinjete za autoputeve, pa AMSS upozorava sve građane....
Gužve na graničnim prelazima
Zadržavanje na svim graničnim prelazima tokom prethodne nedelje je bilo do pola sata, a na naplatnim rampama između pet i ...