Pocetna » Info » Prevoz » Hrana u avionu je bljutava?
 
Prevoz | dodato 28.09.2010.
Detalji
Zaključak je da kisele i gorke arome putnici znatno bolje osete, a ukus soli i šećera smanjuje se za 30 posto u vazduhu.
 
 
Nije problem u kuvarima, nego nam na velikim visinama "oslabe" čula mirisa i ukusa.
Zato što je produktivnosti receptora ukusa i mirisa na velikim visinama drugačija.
Ispitivanja nemačkih naučnika su pokazala da razlog što je hrana u avionima neukusna nije u načinu spremanja, nego zato što je produktivnosti receptora ukusa i mirisa na velikim visinama drugačija.

Receptori ukusa na visini od 10.000 metara registruju mnogu "dosadniji", neutralniji ukus nego na zemlji, pa kuvari vazdušnih kompanija iz iskustva znaju da hranu za putnike moraju znatno više da začine, prenosi "Dojče vele".

Azijska hrana, u koju ide mnogo soja-sosa i začina, popularna je među putnicima. A ljuta hrana, čini se, u visini gubi svoju ljutinu.

Andrea Burdak, hemičarka na Fraunhoferovom institutu kod Minhena, kazala je da je razlog jednostavan.

"Čovek u letilici u krvi ima takozvanu hipoksiju, stanje smanjene količine kiseonika u ćelijama i tkivu što dovodi do smanjene produktivnosti receptora. Osim toga, kako bi mirisi došli do mirisnih receptora prvo moraju proći kroz nosnu sluznicu, odnosno u njoj se moraju razgraditi, a u slučaju niskog pritiska oni se znatno teže razgrađuju", rekao je on.

Na Fraunhoferovom institutu učesnici u testiranju hrane na visini su u posebnoj izgrađenoj kabini Airbusa A380 u kojoj je moguće postići vazdušnu visinu i do 12.000 metara, pri čemu se postiže pritisak kao na 2.200 metara nadmorske visine.

A kako bi ceo test uistinu i bio autentičan, test-putnici čuju i zvukove leta i celu atmosferu kao pri pravom letu.

Testirane su arome gumenih bombona, koje su ispitanici probali i "na zemlji" i "u vazduhu".

Pod niskim pritiskom koncentracija aroma je povećana deset puta kako bi je putnici uopšte osetili. Zatim se servira piletina sa dva sosa: jedan namijenjen za "zemlju", drugi za "vazduh".

Zaključak je da kisele i gorke arome putnici znatno bolje osete, a ukus soli i šećera smanjuje se za 30 posto u vazduhu.

Umanjena sposobnost receptora važnu ulogu igra i kod vina. Teška vina dobila su bolju ocenu u avionu od lakih, koja su brzo dobila prekiseo ukus.

Rešena je i zagonetka popularnosti soka od paradajza među putnicima: zbog svojih gorkih aroma, koje u vazduhu imaju voćni i hladan ukus, sok od paradajza na velikoj visini postaje super piće, dok na zemlji i nije toliko popularan. Dodatan razlog zbog kojeg ga aviokompanije nude je to što gorke arome soka od paradajza kod putnika izazivaju glad, što je unosno za same kompanije.

(Tanjug) 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
B. Airways i povlastice za biznismene
Britanski avioprevoznik "Britiš ervejz" uveo je niz pogodnosti za poslovne ljude koji su često na putovanjima....
"Super Džambo" u "Lufthanz"-i
Nemačka aviokompanija Lufthanza (Lufthansa) predstavila je u svojoj floti prvi od pet aviona tipa "Erbas A380" (Airbus)....
Sezonska linija za Kopaonik
Saobraćajno preduzeće "Lasta" će od 25. decembra uvesti sezonsku liniju za Kopaonik....