Pocetna » Svet » Planeta » Pustinja Kolorado
 
Planeta | dodato 12.03.2009.
 
 
Ovo područje je u stvari severozapadni produžetak pustinje Sonore na jugoistoku, kao i južni nastavak pustinje Mohave na severu.
Joshua Tree Nacionalni park se nalazi na severnom kraju regiona i uključuje mnoge jedinstvene vrste i staništa.
Pustinja Kolorado je velika sušna depresija u jugoistočnoj Kaliforniji i severoistočnoj Baha Kalifornija, državi u Meksiku. Obuhvata oko 2.500 kvadratnih milja (40.000 km²) istočno od Los Anđelesa i San Dijega, pružajući se od San Bernandino planina istočno i jugoistočno do reke Kolorado, po kojoj je i dobila ime.

Ovo područje je u stvari severozapadni produžetak pustinje Sonore na jugoistoku, kao i južni nastavak pustinje Mohave na severu. Region uključuje bogato navodnjavane doline Coachella Valley i Imperial Valley na severnoj i južnoj strani Salton Sea-a. Preko nje prelazi nekoliko planinskih lanaca, uključujući San Jacinto, Santa Rosa, Little San Bernardino, i Chocolate planine.

Joshua Tree Nacionalni park se nalazi na severnom kraju regiona i uključuje mnoge jedinstvene vrste i staništa. Santa Rosa i San Jacinto Nacionalni spomenik, napravljen 2000, okružuje veći deo planina San Jacinto i Santa Rosa duž zapadne strane regiona.

Anza-Borrego Pustinjski državni park, najveći državni park u okolnim saveznim državama, pokriva 2.400 km² od ivice priobalnih planina istočno od San Dijega do Salton Sea-a a južno gotovo do američko-meksičke granice. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Veliki kanjon
Veliki Kanjon je širine 29km od ivice do ivice i preko 1600m dubine. Ogromnost je samo jedan od elemenata koji su zapanjuju...
Mrtvo More
Mrtvo more je jezero na Bliskom istoku koje se uobičajeno naziva morem. Važi za najslanije more na svetu. Sa svojim salinit...
Ropsko jezero
Veliko Ropsko jezero, je drugo po veličini jezero u kanadskoj provinciji Severozapadne teritorije. Ono je najdublje jezero u...