Pocetna » Svet » Planeta » Volga
 
Planeta | dodato 25.02.2009.
 
 
U Volgu utiče oko 200 reka, a čitav sliv ima oko 151.000 reka, rečica, potoka i drugih vodotokova.
Volga je najduža reka Evrope, dugačka 3.534 kilometara. Protiče kroz Rusiju. Stari Grci su je zvali Ra. Volga izvire u Valdajskom gorju, a uliva se u Kaspijsko more. U celoj svojoj dužini Volga ima pad samo od 156 metara.

U Volgu utiče oko 200 reka, a čitav sliv ima oko 151.000 reka, rečica, potoka i drugih vodotokova. Ukupno slivno područje Volge obuhvata površinu od 1,36 miliona kvadratnih kilometara. Volga kao vodeni put povezuje sever i zapad Evrope sa Kaspijskim morem i Srednjom Azijom. Srednja godišnja količina vode iznosi 258 milijardi kubnih metara.

Nakon što napusti Valdajsko gorje, Volga stiže do Rževa i tu skreće na severoistok. Od te tačke rekom mogu ploviti samo manji teretni brodovi. Nizvodno je smešten grad Tver, osnovan još 1135. godine, na putu koji spaja Moskvu i Sankt Petersburg. Volga zatim teče kroz veštačko jezero Ivankovo, prema Dubni, gde se spaja sa kanalom Moskva-Volga. Zatim reka stiže do Ugličkog veštačkog jezera, koje je stvoreno gradnjom brane kod grada Ugliča. Volga zatim ide prema severu, do Ribinskog veštačkog jezera .

Dalje, Volga protiče kroz Ribinsk, najveću prekrcajnu luku na gornjem toku reke. Tu Volga skreće na jugoistok i dolazi do Jaroslava, jednog od najstrijih gradova Rusije. Oko 70 kilometara nizvodno je Kostroma, grad osnovan još 1152. godine na ušću istoimene reke. Iza Kinešme je na Volgi izgrađeno Nižnenovgorodsko veštačko jezero, dugačko oko 80 kilometara. U Nižnjnem Novgorodu u Volgu zdesna utiče Oka. Posle spajanja sa Okom, Volga skreće na istok i ubrzo protiče kroz Čeboksarsko veštako jezero, koje je nastalo tokom osamdesetih godina dvadesetog veka. 150 kilometara nizvodno Volga stiže u Kazan, glavni grad Tatarstana, a zatim skreće na jug. Kazan leži na početku čitavih 550 kilometara dugačkog veštačkog jezera Samara, najvećeg veštačkog jezera na Volgi i u Evropi. Tu Kama utiče u Volgu. Uz obalu su smešteni gradovi Simbirsk i Toljati. Tu leži i milionski grad Samara.

Saratovkso veštačko jezero počinje ovde, a nastalo je gradnjom kod Balakova. Nizvodno od tog grada u Volgu utiče Veliki Irgis. Između Balakova i Saratova su do početka Drugi svetski rat|Drugog svetskog rata živeli Povološki Nemci. Od Kazana do Volgograda desna obala Volge oivičena je brežuljcima, dok se uz suprotnu obalu pruža ravnica. Volga zatim protiče kroz Saratov, industrijski i univerzitetski grad sa oko 880000 stanovnika. Tu počinje 600 kilometara dugačko Volgogradsko veštačko jezero, na čijoj obali leži grad Kamišin. Ispod brane je Volgograd, koji se pruža zapadnom obalom Volge u dužini od osamdeset kilometara. Kod Svetlog Jara se prema zapadu odvaja kanal Volga-Don. Taj kanal predstavlja vezu Volge sa Crnim morem, a iskopan je između 1950. i 1957. godine. Kod Volžskija se od Volge odvaja Ahtjuba. Tu se Volga okreće svojim "kolenom" prema jugoistoku i nastavlja u Kaspijsko more. Na početku delte Volge smestio se grad Astrahan.

Arheološki nalazi potvrđuju da su ljudi živeli na obalama Volge još od najranijih vremena. Plodno tle delte mnogi istoričari smatraju kolevkom indoevropskih naroda, među kojima su bili i Kelti. Volga je služila kao trgovački put od Skandinavije do Persije.Pogledaj i:

volga

,

reka

,

rusija

,

evropa

,

delta

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Amazon
Amazon teče kroz Peru, Brazil i delimično kao pogranična reka kroz Kolumbiju. Izvori Amazona nalaze se na Andima, odakle r...
Sahara
Sahara je druga po veličini pustinja (pored Antarktika), preko 9.000.000 km² koja se nalazi u severnoj Africi....
Ženevsko jezero
Ženevsko jezero je najveće jezero u Švajcarskoj. Ono je posle Balatonskog jezera koje se nalazi u Mađarskoj, najveće jez...