Pocetna » Svet » Planeta » Albertovo jezero
 
Planeta | dodato 25.02.2009.
 
 
Prvi Evropljanin koji ga je otkrio je Samjuel Vajt Bejker. Ime je dobio po tada nedavno preminulom princu Albertu, mužu Kraljice Viktorije.
Albertovo jezero je deo komplikovanog sistema gornjeg Nila.
Albertovo jezero, bivše jezero Mobutu Sese Seko, je jedno od Afričkih velikih jezera. Nalazi se na granici između Demokratske Republike Kongo i Ugande.

Dugo je oko 160 km, 30 km široko i ima površinu od 5270 km² što ga čini sedmim afričkim jezerom po veličini. Ima maksimalnu dubinu od 51 metra, i nalazi se na 619 metra nadmorske visine. Dužina obalske linije je 520 km. Ima oblik nepravilnog trapeza, jasno izduženog od jugozapada na severoistok.

Albertovo jezero je deo komplikovanog sistema gornjeg Nila. Njegov glavni izvor je reka Viktorija - Nil koji dolazi iz Viktorijinog jezera na jugoistoku, i reka Semliki koja dolazi iz Edvardovog jezera na jugozapadu. Njegova otoka na severozapadnom kraju jezera je Albertov Nil koji se naziva Beli Nil kada uđe u Sudan. Zahvaljujući pritokama, od kojih jedna izvire iz Viktorijinog jezera, a druga iz Edvardovog jezera, površina sliva je velika. To omogućuje obilno hranjenje vodom, ujednačen vodeni bilans i obilno oticanje ka severu. Samo ka severu jezero je šire otvoreno.

Južno od jezera, na nešto više od pola rastojanja od Edvardovog jezera, diže se moćni vrh Ruzvenzori, dostižući 5119 m nadmorske visine.

Prvi Evropljanin koji ga je otkrio je Samjuel Vajt Bejker. Ime je dobio po tada nedavno preminulom princu Albertu, mužu Kraljice Viktorije, kao jedno od tri jezera (Rudolfovo, Albertovo i Edvardovo) u istočnoj Africi koja nose imena prinčeva, te se popularno zovu Jezera prinčeva. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Olimp
Olimp je najviša planina u Grčkoj. Najviši vrh Mitikas (2917. metara nadmorske visine) je ujedno i drugi najviši vrh na B...
Patagonija
Patagonija je deo Južne Amerike koji se nalazi istočno od Anda i južno od reka Neuken i Kolorado. Deo koji pripada Čileu ...
Nijagarini vodopadi
Nijagarini vodopadi predstavljaju niz masivnih vodopada koji se nalaze na reci Nijagari u istočnom delu Severne Amerike, na ...