Pocetna » Svet » Planeta » Titikaka
 
Planeta | dodato 25.02.2009.
 
 
Više od 25 reka utiče u jezero Titikaka, u kome je i 41 ostrvo - od kojih su neka gusto naseljena.
Nalazi se na granici Perua i Bolivije.
Jezero Titikaka, na 3.821 m nadmorske visine, je najviše jezero na svetu na kome je moguća komercijalna plovidba. Sa površinom od oko 8.300 kvadratnih kilometara, Titikaka je najviše slatkovodno jezero u Južnoj Americi. Nalazi se na granici Perua i Bolivije. Jezero Marakaibo u Venecueli, sa delimično slanom vodom je veće, i ima oko 13.000 kvadratnih kilometara, ali ga neki svrstavaju u more jer je inače povezano sa okeanom.

Smešteno na Altiplanu visoko u Andima na granici Perua i Bolivije, Titikaka ima prosečnu dubinu između 140 i 180 metara, a maksimalna dubina je 280 metara. Zapadni deo jezera pripada Puno regionu Perua, dok je istočna strana u Oblasti La Paz u Boliviji. Više od 25 reka utiče u jezero Titikaka, u kome je i 41 ostrvo - od kojih su neka gusto naseljena.

Titikaka je poznata i po stanovništvu koje živi na Urosima, devet veštačkih ostrva načinjenih od plutajuće trske. Ova ostrva su postala glavna turistička atrakcija Perua, pa ekskurzije iz grada Puno na obali jezera dolaze u posetu. Još jedna turistička atrakcija je ostrvo Takvile sa drugom domorodačkom zajednicom. Stanovnici ostrva Takvile su poznati po rukom tkanim tekstilnim proizvodima, koji spadaju među najkvalitetnije zanatske proizvode Perua.

Titikaka vodu dobija od kiša i topljenja glečera na planinama(tzv. sijerama) iznad Altiplana. Ovu vodu odvodi reka Desakvadero, koja teče na jug kroz Boliviju u jezero Poopo (Poopó); međutim, to nadoknađuje manje od pet procenata gubitaka, sve ostalo se gubi velikim isparavanjem kao rezultat snažnih vetrova i jakog sunca na toj nadmorskoj visini.
Položaj jezera

Poreklo imena Titikaka je nepoznato. Prevodi se kao “Kamena puma”, zato što oblikom podseća na pumu koja lovi zeca, kombinujući reči lokalnih jezika Kečua (Quechua), i Ajmara (Aymara), , ili kao “Litica Vođe”. Među lokalnim stanovništvom postoji nekoliko različitih imena.

Četvrtina jezera na jugu je odvojena od glavnog dela Tikvina moreuzom, pa zato Bolivijanci taj manji deo zovu Huinajmarka jezero (Lago Huinaymarca) a veliki jezero Čukito (Lago Chucuito). Peruanci manji i veći deo zovu Malo jezero i Veliko jezero. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Hoangho
Hoangho je reka u severnoj Kini. Dugačka je 5464 km. Ime prevedeno sa kineskog znači Žuta reka. Reka je dobila ovo ime jer...
Andi
Andi predstavljaju venac planina na zapadu Južne Amerike i južni deo Kordiljera. Po geografskom položaju, Andi se dele na ...
Ženevsko jezero
Ženevsko jezero je najveće jezero u Švajcarskoj. Ono je posle Balatonskog jezera koje se nalazi u Mađarskoj, najveće jez...