Pocetna » Svet » Planeta » Onjega jezero
 
Planeta | dodato 25.02.2009.
 
 
Voda jezera Onjega koristi se za pogon velike hidroelektrane Svirstroja.
Na ostrvu Kiži, koje se nalazi u sevrnom delu jezera, se nalazi nekoliko drvenih crkava koje su deo UNESKOve Svetske baštine.
Jezero Onjega je jezero u evropskom delu Rusije. Površina jezera je 9.894 km², njegova zapremina 280 km³, prosečna dubina je 30 metara, a maksimalna dubina 120 m. Na jezeru se nalazi 1.369 ostrva i njihova ukupna površina je 250 km². Jezero Onjega je drugo po veličini u Evropi (odmah posle jezera Ladoga) i sedamnaesto u svetu.

Jezero je povezano sa Belim morem preko Belomorsko-Baltičkog kanala. Na ostrvu Kiži, koje se nalazi u sevrnom delu jezera, se nalazi nekoliko drvenih crkava koje su deo UNESKOve Svetske baštine. Na jezeru je dosta zastupljeno jedrenje. Sem toga jezero ima veliki ekonomski značaj zbog razvijenog ribolova i transporta. Voda jezera Onjega koristi se za pogon velike hidroelektrane Svirstroja.

Petrozavodsk, glavni grad Republike Karelija, se nalazi na zapadnoj obali jezera Onjega. Karelija okružuje jezero sa zapada, severa i istoka, a sa južni deo jezera pripada Lenjingradskoj oblasti i Vologradskoj oblasti.Pogledaj i:

onjega jezero

,

onjega

,

rusija

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Sahara
Sahara je druga po veličini pustinja (pored Antarktika), preko 9.000.000 km² koja se nalazi u severnoj Africi....
Atlas Planine
Planine Atlas ili Atlaske gore su planinski lanac u severozapadnoj Africi, koji se prostire dužinom od 2300 kilometara kroz ...
Ženevsko jezero
Ženevsko jezero je najveće jezero u Švajcarskoj. Ono je posle Balatonskog jezera koje se nalazi u Mađarskoj, najveće jez...