Pocetna » Svet » Planeta » Ob
 
Planeta | dodato 24.02.2009.
 
 
U gornjem toku reka teče kroz visoravan. U donjem toku teče veoma sporo stvarajući močvare u okolini.
Ob je plovan celom dužinom.
Ob je reka u azijskom delu Rusije. Teče kroz Zapadnosibirsku niziju. Dužina reke iznosi 3.650 km (spajanjem reke Katunja i Bije u Altaju) ili 5.410 km (od izvore njene pritoke Irtiša). Ob se uliva u Opski zaliv (Karsko more). Reka stvara deltu dugačku 80 km i širine od 30 do 90 km. Reka je podeljena na gornji (do ušća reke Tom), srednji (do ušća Irtiša) i donji tok (do ušća u Opski zaliv).

U gornjem toku reka teče kroz visoravan. U donjem toku teče veoma sporo stvarajući močvare u okolini. Leti se izliva i plavi okolno zemljište. Srednji protok iznosi oko 12.500 m³ vode u sekundi, a maksimalni oko 42.800 m³/s. Od Novosibirska dobija odlike ravničarske reke. Nizvodno od ušća Irtiša javlja se asimetrija obala: desna je visoka i strma, dok je leva niska.

Kod grada Pjeregrebnoje reka se deli na dva rukavca: Veliki Ob - dugačak 446 km i Mali Ob - dugačak 456 km. Ovi rukavci se kod grada Selaharda spajaju u jedno korito široko do 20 km i duboko do 40 m.

Pritoke Oba:

- Leve pritoke: Irtiš, Vasijugan
- Desne pritoke: Tom, Čulim, Vah

Reka je prekrivena ledom od 170 dana u gornjem toku do 220 dana u donjem toku. Ob je plovan celom dužinom. Iako je veliki deo godine zaleđen na reci je razvijen transport. Oko 80% transporta predstavlja transport drveta. U gornjem i središnjem toku razvijen je ribolov. Iznad Novosibirska nalazi se velika hidroelektrana. U donjem toku nalaze se velike zalihe nafte i zemnog gasa. U reci živi preko 50 različitih vrsta ribe.

Krajem XIX veka sagrađen je kanal Ob-Jenisej, koji je spojio Ob sa rekom Jenisej. Vremenom je ovaj kanal zapušten i nije više u upotrebi.Pogledaj i:

ob

,

reka

,

rusija

,

azija

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Planina Fudži
Planina Fudži je najviša planina u Japanu visoka 3776 m. Planina Fudži je vulkan koji je poslednju erupciju imao 1707. god...
Mrtvo More
Mrtvo more je jezero na Bliskom istoku koje se uobičajeno naziva morem. Važi za najslanije more na svetu. Sa svojim salinit...
Ladoga Jezero
Ladoga je jezero u evropskom delu Rusije, u blizini rusko-finske granice. Ovo je po površini najveće jezero u Evropi, a pet...