Pocetna » Svet » Planeta » Ob
 
Planeta | dodato 24.02.2009.
 
 
U gornjem toku reka teče kroz visoravan. U donjem toku teče veoma sporo stvarajući močvare u okolini.
Ob je plovan celom dužinom.
Ob je reka u azijskom delu Rusije. Teče kroz Zapadnosibirsku niziju. Dužina reke iznosi 3.650 km (spajanjem reke Katunja i Bije u Altaju) ili 5.410 km (od izvore njene pritoke Irtiša). Ob se uliva u Opski zaliv (Karsko more). Reka stvara deltu dugačku 80 km i širine od 30 do 90 km. Reka je podeljena na gornji (do ušća reke Tom), srednji (do ušća Irtiša) i donji tok (do ušća u Opski zaliv).

U gornjem toku reka teče kroz visoravan. U donjem toku teče veoma sporo stvarajući močvare u okolini. Leti se izliva i plavi okolno zemljište. Srednji protok iznosi oko 12.500 m³ vode u sekundi, a maksimalni oko 42.800 m³/s. Od Novosibirska dobija odlike ravničarske reke. Nizvodno od ušća Irtiša javlja se asimetrija obala: desna je visoka i strma, dok je leva niska.

Kod grada Pjeregrebnoje reka se deli na dva rukavca: Veliki Ob - dugačak 446 km i Mali Ob - dugačak 456 km. Ovi rukavci se kod grada Selaharda spajaju u jedno korito široko do 20 km i duboko do 40 m.

Pritoke Oba:

- Leve pritoke: Irtiš, Vasijugan
- Desne pritoke: Tom, Čulim, Vah

Reka je prekrivena ledom od 170 dana u gornjem toku do 220 dana u donjem toku. Ob je plovan celom dužinom. Iako je veliki deo godine zaleđen na reci je razvijen transport. Oko 80% transporta predstavlja transport drveta. U gornjem i središnjem toku razvijen je ribolov. Iznad Novosibirska nalazi se velika hidroelektrana. U donjem toku nalaze se velike zalihe nafte i zemnog gasa. U reci živi preko 50 različitih vrsta ribe.

Krajem XIX veka sagrađen je kanal Ob-Jenisej, koji je spojio Ob sa rekom Jenisej. Vremenom je ovaj kanal zapušten i nije više u upotrebi.Pogledaj i:

ob

,

reka

,

rusija

,

azija

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Popokatepetl
Popokatepetl, poznat još kao El Popo, je vulkan u centralnom Meksiku visine 5462 metara. Njegov manji parnjak je vulkan Ikst...
Jangcekjang
Jangcekjang je najveća reka u Aziji i treća po veličini na Zemlji (Posle Amazona i Nila). Po kineskim geografima dugačka ...
Misisipi
Misisipi je reka u centralnom i jugoistočnom delu SAD. Dugačka je 3.778 km, a od izvora njene pritoke reke Misuri 5.969 km....