Pocetna » Svet » Planeta » Ararat
 
Planeta | dodato 12.02.2009.
 
 
U Biblijskoj Knjizi postanja ova planina se označava kao mesto gde se nasukala Nojeva barka posle potopa.
Planina Ararat predstavljena je u centru jermenskog grba.
Planina Ararat, najviši vrh u savremenoj Turskoj, snegom pokrivena uspavana vulkanska kupa visoka 5.165 metara, nalazi se na severoistoku Turske, 16 km zapadno od Irana i 32 km južno od Jermenije. U Biblijskoj Knjizi postanja ova planina se označava kao mesto gde se nasukala Nojeva barka posle potopa.

Manji vrh, Mali Ararat (3.896 m), uzdiže se jugoistočno od glavnog vrha. Plato od lave proteže se između dva vrhunca. Tehnički, Ararat je stratovulkan, formiran od bujica lave i užarenih stena. Ararat pripada kavkaskom masivu.

Poslednja aktivnost planine bio je veliki zemljotres u julu 1840, s centrom oko klanca Ahora, severoistočna provalija koja se obrušava 1.825 metara od vrha planine.

Iako se planina nalazi u Turskoj, Ararat je nacionalni simbol Jermenije, gde se ponekad naziva Masis, i nekada je bio jermenska teritorija dok nije došao u turske ruke oko 1915. Planina Ararat predstavljena je u centru jermenskog grba. Planina se jasno vidi sa skoro svih lokacija u Jermeniji, uključujući glavni grad Jerevan (zapravo, najbolje se vidi iz manastira Hor Birap), a jermenski umetnici ga često prikazuju na slikama, obsidijanskim gravurama i tablama za bekgemon. Bez obzira na to turske vlasti strogo kontrolišu strance koji se penju na Ararat i ne dozvoljavaju Jermenima uspon.Pogledaj i:

ararat

,

turska

,

jermenija

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Sahara
Sahara je druga po veličini pustinja (pored Antarktika), preko 9.000.000 km² koja se nalazi u severnoj Africi....
Albertovo jezero
Albertovo jezero, bivše jezero Mobutu Sese Seko, je jedno od Afričkih velikih jezera. Nalazi se na granici između Demokrat...
Amazon
Amazon teče kroz Peru, Brazil i delimično kao pogranična reka kroz Kolumbiju. Izvori Amazona nalaze se na Andima, odakle r...