Pocetna » Svet » Arhitektura » Plešuća kuća
 
Arhitektura | dodato 21.03.2009.
 
 
Ovu zgradu je projektovao češki arhitekta hrvatskog porekla Vlado Milunić, zajedno sa kanadskim arhitektom Frenkom Gerijem.
Češka narodna banka je 2005. godine izdala zlatnu kovanicu sa motivom Plešuće kuće na njoj, kao zadnju kovanicu u seriji "10 vekova arhitekture"
Takozvana Plešuća kuća, ili 'kuća koja pleše', je nadimak poznatog arhitektonskog dela u centru Praga, i dobar je primer dekonstruktivističkog stila u arhitekturi. Ovu zgradu je projektovao češki arhitekta hrvatskog porekla Vlado Milunić, zajedno sa kanadskim arhitektom Frenkom Gerijem. Podignuta je na kraj reke Vltave, na mestu zgrade uništene tokom bombardovanja Praga 1945. godine). Izgradnja je počela 1994. godine, a završena je 1996.

Njen neobični izgled izazivao je kontroverze u doba kada je podignuta. Tadašnji češki predsednik Vaclav Havel, koji je od detinjstva živeo u susednoj zgradi, zauzimao se za nju, u nadi da će zgrada postati središte kulturnih zbivanja.

Ova zgrada, po kojoj je Prag čuven, prvobitno je nazvana Fred i Džindžer, po glumcu Fredu Asteru i glumici Džindžer Rodžers i podseća na plesni par pomenutih glumaca). U stilu su primetne odlike neobaroka, neogotike i nove umetnosti (Art Nouveau).

Na krovu se nalazi francuski restoran nazvan "Praški biser" (La perle de Prague), sa prelepim pogledom na grad. Stanari zgrade su međunarodne kompanije. (Planovi o njenom pretvaranju u kulturni centar nisu ostvareni.) Činjenica da je smeštena u prometnoj ulici, kao i to da se oslanja na veštačku ventilaciju, boravak u njoj čini manje prijatnim.

Češka narodna banka je 2005. godine izdala zlatnu kovanicu sa motivom Plešuće kuće na njoj, kao zadnju kovanicu u seriji "10 vekova arhitekture"Pogledaj i:

plesuca kuca

,

ceska

,

prag

,

evropa

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Maču Pikču
Maču Pikču je sveti grad Inka koji se nalazi na najvišem delu istočnih Anda, na istočnim padinama planinskog lanca Uruba...
Berlinski televizijski toranj
Fernzeturm je televizijski toranj u centru Berlina, glavnog grada Nemačke. To je vrlo poznati berlinski orijentir, koji se n...
Kula Galata
Kula Galata je čuveni simbol starog Carigrada i njegove đenovljanske četvrti Galate. Smeštena je na vrhu brda severno od ...