Pocetna » Svet » Gradovi Sveta » Najpopularniji "gradovi duhova"
 
Detalji
Ovakvih gradova koji su potpuno napušteni ima mnogo i nalaze se u svim delovima sveta, a mnogi od njih su i turističke atrakcije.
 
 
Ovakvih gradova koji su potpuno napušteni ima mnogo i nalaze se u svim delovima sveta.
Mnogi od njih su turističke atrakcije.
Posetioci Internet portala igougo.com sastavili su listu najsablasnijih gradova koje su posetili.

Ovakvih gradova koji su potpuno napušteni ima mnogo i nalaze se u svim delovima sveta, a mnogi od njih su i turističke atrakcije.

Fatepur Sikri u Indiji
Grad je u šesnaestom veku izgradio car Akbar s namerom da to bude najlepši grad na svetu. Potpuno je napušten nakon svega desetak godina jer nije imao pristup vodi. Glavni grad carstva Mughal i danas je savršeno očuvan.

Kolmanskop u Namibiji
Ovaj napušteni rudarski grad koji se nalazi u Namibijskoj pustinji dvadesetih godina prošlog veka bio je na svom vrhuncu, a posećivali su ga lovci na dijamante. U potpunosti je napušten 1956. godine, a potom delimično obnovljen.

Outman u Arizoni
Iako ne spada u potpunosti među "gradove duhova" jer živi od poseta turista, ulicama ovog grada tumaraju divlji magarci, dok zidove lokalnog hotela krase novčanice.

Rajolit u Nevadi
U okolini grada 1904. godine pronađeno je zlato pa se u narednih petnaestak godina razvio a potom bio napušten. Najočuvanija zgrada u gradu je napravljena od 30.000 boca piva, a danas u njemu osim "duhova" obitavaju i razni gmizavci.

Disepšn Ajland na Antarktiku
Ovo je bilo popularno mesto naučnika koji su proučavali Antarktik, ali i mesto na kome su se često zaustavljali moreplovci. Baza je uništena 1960. godine nakon nekoliko vulkanskih erupcija. Sada ovde dolaze turisti kako bi se kupali u vrućim izvorima koji se tu nalaze. (MONDO) 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Vašington
Vašington je glavni grad Sjedinjenih Američkih Država. Dobio je ime po Džordžu Vašingtonu, vrhovnom zapovedniku američ...
Bandžul
Bandžul je glavni grad Gambije. Grad ima 34.828 stanovnika dok cela urbana zona ima 523.589 stanovnika. Nalazi se na ostrvu ...
Lahor
Lahor je glavni grad pakistanskog dela Pendžaba i drugi grad po veličini u Pakistanu. Prema popisu iz 1998. imao je 5,14 mi...