Pocetna » Svet » Gradovi Sveta » Uagadugu
 
Gradovi Sveta | dodato 22.03.2009.
 
 
Grad je podeljen u pet distrikta, koji su podeljeni u trideset sektora.
Klima Uagadugua je prilično topla.
Uagadugu je glavni grad Burkine Faso i njen najveći grad sa 1.200.000 stanovnika (2005). Nalazi se u centru zemlje u provinciji Kadiogo. Ime Uagadugu potiče iz petnaestog veka. U to vreme dva različita plemena, Jonionse i Ninsi su živela u oblasti i bila su u stalnom konfliktu. On se završio 1441. kada je Vubri, heroj plemena Joinonse, odveo svoje pleme do pobede. On je tada promenio ime oblasti od Kumbe-Tenga, kako su je Ninsi zvali, u Vogodogo. Uagadugu je iskvaren izgovor imena Vogodogo.

Grad je podeljen u pet distrikta, koji su podeljeni u trideset sektora. Distrikti Uagadugua su Gungin, Kamsaogin, Kuluba, Moemin, Niogsin, Paspanga, Peulogin i Tiendpalog. Širu gradsku zonu, koja ima površinu od 219,3 km², čine sedamnaest sela. Po statistici iz 1997. 48% stanovništva su muškarci i 52% žene, ima 5% seoskog i 95%gradskog stanovništva i ima gustinu naseljenosti od 6,249 stanovnika po kvadratnom kilometru.

Klima Uagadugua je prilično topla. Grad je deo Sudano-Sahelske oblasti i godišnje na njemu padne 750 mm kiše. Kišna sezona traje od maja do oktobra sa prosečnom temperaturom od 30°S. Hladna sezona traje od decembra do januara sa minimalnom temperaturom od 19°S. Maksimalna temperatura tokom tople sezone, koja traje od aprila do maja, može da se popne do 45°S. Harmatan (suvi vetar) i monsun su dva glavna faktora koji određuju klimu Uagadugua.

Neke od znamenitosti Uagadugua su: gradski park Bangr-Veongo koji ima površinu od 2,63 km², park Unite Pedagožik u kome na površini od 80.000 m² životinje žive u polu divljem stanju, šest metara visoka statua Naba Kum, trg Veliki Lav, zoološki vrt, muzej Manega u kome su izloženi muzički instrumenti iz cele Burkine Faso, Laongo u kome su izložene ogromne granitne skulpture umetnika iz celog sveta.

Gradovi pobratimi Uagadugua su: Lion i Grenobl u Francuskoj, Kvebek u Kanadi, Torino i San Miniato u Italiji, Luez on Eno u Belgiji i Kuvajt u Kuvajtu. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Dar es Salam
Dar es Salam je najveći grad Tanzanije. Ima oko 2.500.000 stanovnika. Najbogatiji je i najznačajniji ekonomski centar. Pres...
Sao Paulo
Sao Paulo je glavni grad istoimene brazilske države. Nalazi se na 400 kilometara od Rio de Žaneira, a 1.030 kilometara od g...
Ndžamena
Ndžamena (N'Djamena) je glavni grad Čada i njegov najveći grad sa 721,000 stanovnika. Nalazi se na reci Čari prekoputa ka...