Pocetna » Svet » Gradovi Sveta » Ahmedabad
 
Gradovi Sveta | dodato 22.03.2009.
 
 
Ovaj grad je najveći je kopneni industrijski centar zapadne Indije. Dve najveće farmaceutske kompanije u Indiji imaju sedište u Ahmedabadu.
U novije vreme postoje moderne građevine koje su konstruirane prema dizajnu čuvenih svetskih arhitekta Le Korbizjea, Luja Kana i Čarlsa Koreje.
Ahmedabad je najveći grad u indijskoj državi Gudžarat. Uži deo grada je imao 3,77 miliona stanovnika (procena 2006.). Ahmedabad je poslovni i trgovački centar Gudžarata. Grad je pod britanskom upravom dobio naziv "Mančester Istoka" zbog svoje izuzetno razvijene tekstilne industrije.

Područje oko Ahmedabada naseljeno je od 11. veka. Na mestu modernog Ahmedabada osnovan je najpre grad Karnavati. Na tome mestu ponovo je osnovan grad 1411. kao glavni grad sultanata Gudžarat. Osnovao ga je sultan Ahmed Šah. Mogulski car Akbar Veliki je zauzeo grad 1573. Tokom mogulske vlasti Ahmedabad je postao bogati trgovački grad, čiji tekstil se izvozio i do Evrope.

Ovaj grad je najveći je kopneni industrijski centar zapadne Indije. Tekstilna industrija ima istorijski značaj, jer Ahmedabad je bio Mančester istoka. Hemijska i farmaceutska industrija su izuzetno razvijene. Dve najveće farmaceutske kompanije u Indiji imaju sedište u Ahmedabadu. U novije vreme Ahmedabad postaje značajan i u sektoru informacionih tehnologija, tako da je 2002. rangiran kao peti grad u Indiji po stepenu kompetitivnosti za sektor IT usluga.

Po popisu stanovništva iz 2001. Ahmedabad je imao 3,51 milion stanovnika. Uzme li se u obzir šire područje grada imao je 4,5 miliona stanovnika. Oko 440.000 ljudi živi u slamovima oko grada. Ima 11,4% muslimana i 84.6% hinduista.
Mnogo građevina iz prošlosti je bilo građeno mešavinom islamske arhitekture sa indijskim stilovima. Iz britanskog razdoblja postoje građevine viktorijanske arhitekture. U novije vreme postoje moderne građevine koje su konstruirane prema dizajnu čuvenih svetskih arhitekta Le Korbizjea, Luja Kana i Čarlsa Koreje.Pogledaj i:

ahmedabad

,

indija

,

azija

,

grad

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Havana
Havana je glavni grad Kube. Sa 2,2 miliona stanovnika, četvrti je najveći grad na Karibima (posle Karakasa, Marakaiba i San...
Maputo
Maputo je glavni grad Mozambika i njegov najveći grad sa 1.114.000 stanovnika (urbana zona 1.691.000). Nalazi se na zapadnoj...
Buenos Ajres
Buenos Ajres je glavni grad Argentine. Naziv grada na španskom znači „dobar vazduh“. Nalazi se na ušću reke La Plata ...