Pocetna » Svet » Gradovi Sveta » Ahmedabad
 
Gradovi Sveta | dodato 22.03.2009.
 
 
Ovaj grad je najveći je kopneni industrijski centar zapadne Indije. Dve najveće farmaceutske kompanije u Indiji imaju sedište u Ahmedabadu.
U novije vreme postoje moderne građevine koje su konstruirane prema dizajnu čuvenih svetskih arhitekta Le Korbizjea, Luja Kana i Čarlsa Koreje.
Ahmedabad je najveći grad u indijskoj državi Gudžarat. Uži deo grada je imao 3,77 miliona stanovnika (procena 2006.). Ahmedabad je poslovni i trgovački centar Gudžarata. Grad je pod britanskom upravom dobio naziv "Mančester Istoka" zbog svoje izuzetno razvijene tekstilne industrije.

Područje oko Ahmedabada naseljeno je od 11. veka. Na mestu modernog Ahmedabada osnovan je najpre grad Karnavati. Na tome mestu ponovo je osnovan grad 1411. kao glavni grad sultanata Gudžarat. Osnovao ga je sultan Ahmed Šah. Mogulski car Akbar Veliki je zauzeo grad 1573. Tokom mogulske vlasti Ahmedabad je postao bogati trgovački grad, čiji tekstil se izvozio i do Evrope.

Ovaj grad je najveći je kopneni industrijski centar zapadne Indije. Tekstilna industrija ima istorijski značaj, jer Ahmedabad je bio Mančester istoka. Hemijska i farmaceutska industrija su izuzetno razvijene. Dve najveće farmaceutske kompanije u Indiji imaju sedište u Ahmedabadu. U novije vreme Ahmedabad postaje značajan i u sektoru informacionih tehnologija, tako da je 2002. rangiran kao peti grad u Indiji po stepenu kompetitivnosti za sektor IT usluga.

Po popisu stanovništva iz 2001. Ahmedabad je imao 3,51 milion stanovnika. Uzme li se u obzir šire područje grada imao je 4,5 miliona stanovnika. Oko 440.000 ljudi živi u slamovima oko grada. Ima 11,4% muslimana i 84.6% hinduista.
Mnogo građevina iz prošlosti je bilo građeno mešavinom islamske arhitekture sa indijskim stilovima. Iz britanskog razdoblja postoje građevine viktorijanske arhitekture. U novije vreme postoje moderne građevine koje su konstruirane prema dizajnu čuvenih svetskih arhitekta Le Korbizjea, Luja Kana i Čarlsa Koreje.Pogledaj i:

ahmedabad

,

indija

,

azija

,

grad

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Lusaka
Lusaka, glavni grad Zambije, u blizini reke Kafue, pritoke Zambezija, nadmorske visine oko 1.300 m, st.650.000. Industija tra...
Ašhabad
Ašhabad je glavni grad Turkmenistana. Prema podacima iz 2004. Ašhabad ima 773.400 stanovnika. Ašhabad je i glavni grad pok...
Bandžul
Bandžul je glavni grad Gambije. Grad ima 34.828 stanovnika dok cela urbana zona ima 523.589 stanovnika. Nalazi se na ostrvu ...