Pocetna » Svet » Gradovi Sveta » Bangalor
 
Gradovi Sveta | dodato 17.03.2009.
 
 
Vlada Bangalora je odlučila da se gradu promeni ime u Bengaluru, ali ta promena treba biti odobrena od centralne vlade Indije.
Bangalor je 1906. postao prvi grad u Indiji sa elekričnom strujom.
Bangalor je glavni grad indijske države Karnataka. Procenjuje se da ima 6,1 miliona stanovnika 2006., pa predstavlja treći grad u Indiji po broju stanovnika. Bangalor se smatra "Silicijskom dolinom Indije" jer izvozi 35% indijskog izvoza softvera, koji iznosi 9 milijardi $ za celu Indiju. Vlada Bangalora je odlučila da se gradu promeni ime u Bengaluru, ali ta promena treba biti odobrena od centralne vlade Indije. Kao veliki grad Bangalor se suočava sa problemima zagađenja, kriminala i zagušenja saobraćaja.

Jedan natpis otkriva da je taj distrikt bio deo Ganga dinastije, pod nazivom Beng-val-oru. Gradom su vladale Čole , pa je došao pod vlast carstva Hojsala. Moderni Bangalor osnovan je 1537. tokom Vijanagara carstva. Posle ga preuzimaju Marati, a zatim ga zauzimaju Moguli. Mogulski car Aurangzeb predaje grad kraljevstvu Majsore 1689. Vladali su tu Hajder Ali, pa njegov sin Tigar od Majsora. Posle poraza Tigra od Majsora Bangalor dolazi 1799. pod vlast britanske istočnoindijske kompanije. Britanci predaju upravu nad Bangaloreom maharadži od Majsora. Kraljevstvo od Majsora premešta sedište u Bangalor 1831. Velika kuga iz 1898. je jako smanjila stanovništvo Bangalora. Bangalor je 1906. postao prvi grad u Indiji sa elekričnom strujom.

U gradu živi preko 6 miliona ljudi, pa Bangalor predstavlja treći grad u Indiji. Kanada je službeni jezik u Bangaloru, a engleski je službeni jezik nemanuelne radne snage u Bangaloru. U gradu se govori i tamilski, telegu, tulu i hindi. 79% stanovništva su hinduisti, muslimani čine 13% stanovništva, a hrišćani 6%. Oko 10% stanovništva živi u slamovima, što je znatno manje nego u Mumbaju, gde 54% stanovništva živi u slamovima. Stopa kriminala u Bangaloru je jako visoka, tako da čini 9% kriminala svih 35 velikih gradova Indije. U gradu su česti etnički sukobi dve grupe Kanadu i Tamila. Posle uništenja džamije u Ajođi 1992. izbilo je nasilje između hindusa i muslimana u Bangaloru. Pri tome je bilo zapaljenih muslimanskih kuća.

Poznat je kao "grad vrt Indije", zbog mnoštva javnih parkova i klime i zelenila. Bangalor je okružen velikim brojem jezera. Ipak leti su redovite nestašice vode. Zimska temparatura retko pada ispod 12°C, a letnja retko premašuje 38°C. Najviše padavina ima u avgustu, septembru i oktobru.Pogledaj i:

bangalor

,

indija

,

grad

,

azija

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Daka
Daka je glavni grad Bangladeša i centar distrikta Daka. Nalazi se na obalama reke Buriganga. Daka i njena urbana zona imaju ...
Kito
Kito je glavni grad Ekvadora u severozapadnoj Južnoj Americi. Nalazi se u severnom delu Ekvadora u dolini reke Gvaljabamba n...
Kazablanka
Kazablanka je grad u zapadnom Maroku, koji se nalazi na obali Atlantskog okeana. Ima 2,93 miliona stanovnika, a 3,6 miliona u...