Pocetna » Svet » Gradovi Sveta » Čenaj
 
Gradovi Sveta | dodato 17.03.2009.
 
 
Čenaj je veliki komercijalni i industrijski centar, a poznat je po kulturnom nasleđu i po hramovima. Smatra se centrom proizvodnje automobila u Indiji.
U Čenaju se nalazi jedna od najvećih plaža na svetu, duga 12 km.
Čenaj (poznat pre pod imenom Madras) je glavni grad indijske države Tamil Nadu i predstavlja četvrti grad u Indiji po broju stanovnika. Nalazi se na Koromandelskoj obali Bengalskog zaliva. Ima 4,35 miliona stanovnika (procena iz 2006.), a metropolitensko područje ima 6,96 miliona stanovnika. Čenaj je veliki komercijalni i industrijski centar, a poznat je po kulturnom nasleđu i po hramovima. Smatra se centrom proizvodnje automobila u Indiji. Čenaj se zato naziva "Detroitom južne Azije". U Čenaju se nalazi jedna od najvećih plaža na svetu, duga 12 km.

Glavne industrije su automobilska, softverske usluge, proizvodnja hardvera i finansijske usluge. Mnogo stranih automobilskih kompanija (Ford, Katerpilar, Hjundaj, BMV, Micubiši) ima svoje fabrike u Čenaju. Proizvode se automobili, traktori, teška mašinerija, tenkovi. Oko 48% auto delova i 29% indijske proizvodnje automobila proizvodi se u Čenaju.

Mnogo stranih elektronskih kompanija ima svoje fabrike u Čenaju (Nokija, Motorola i Del). Proizvode se mobilni telefoni. Erikson i Alkatel imaju istraživačke centre u Čenaju. Čenaj postaje najvažniji centar spoljašnjih usluga (autsorsing) finansijskih, zdravstvenih i drugih usluga za multinacionalne kompanije. Drugi je najveći izvoznik softvera u Indiji, a izvoz softvera donosi 2 milijarde dolara.

Grad ima 4,35 miliona stanovnika (procena iz 2006. godine), a šire područje grada ima 6,96 miliona stanovnika. Veliki problem je prenaseljenost i nedostatak vode. Pošto nema mnogo oblakodera, grad se veoma raširio i zauzeo okolni prostor. Posledica velike površine grada je što se povećalo vreme potrebno ljudima da dođu na posao. Mnogi delovi društva su prisiljeni da žive u slamovima bez čiste vode i lošom ili nikakvom kanalizacijom. Oko 18% stanovništva živi u slamovima. Većina stanovništva govori tamilski. Engleski se takođe mnogo koristi, a posebno u poslovanju i obrazovanju.Pogledaj i:

cenaj

,

indija

,

grad

,

plaza

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Kejptaun
Kejptaun je jedan od tri glavna grada Južnoafričke Republike (druga dva su Pretorija i Bloemfontejn) kao i glavni grad prov...
Ndžamena
Ndžamena (N'Djamena) je glavni grad Čada i njegov najveći grad sa 721,000 stanovnika. Nalazi se na reci Čari prekoputa ka...
Astana
Astana je glavni grad Kazahstana od 1997. Do ovog vremena grad u srcu Kazahstana nije bio od većeg značaja, a tada ga je pr...