Pocetna » Svet » Gradovi Sveta » Adana
 
Gradovi Sveta | dodato 17.03.2009.
 
 
Adana je smeštena na jugu zemlje, južno od Taurusa, 40-ak km udaljena od Sredozemnog mora.
NATO-ova vazduhoplovna baza Inkirlik se nalazi 12 kilometara istočno od grada.
Adana je sa 1.271.894 stanovnika (procena za 2006.) peti po veličini grad u Turskoj i glavni grad istoimene pokrajine na jugu zemlje. Jedan od najvećih i najdinamičnijih turskih gradova, Adana je smeštena nedaleko Sredozemlja u vrlo plodnom nizinskom području.

Inostrani investicioni magazin proglasio je Adanu i njenu pokrajinu jednom od 25 evropskih regija budućnosti za 2006./2007. Izabrana za područje Turske zajedno sa regijom Kodžaeli, Adana je ostvarila najveći broj bodova za cenovnu učinkovitost (za razliku od Kodžaelija, koji ima znatno razvijeniju infrastrukturu), dok su obe pokrajine jednako dobro prošle što se tiče ljudskih resursa i lakoće življenja. NATO-ova vazduhoplovna baza Inkirlik se nalazi 12 kilometara istočno od grada.

Adana je smeštena na jugu zemlje, južno od Taurusa, 40-ak km udaljena od Sredozemnog mora. Okolna regija je vrlo plodna, a kroz nju protiče reka Sejhan, na čijoj se desnoj obali nalazi istorijsko središte Adane. Važnost Adane proizlazi iz njenog položaja ulaznih vrata u Sukurova (Cilicijsku) ravnicu, čija je zemlja verovatno najplodnija i najproduktivnija u tom delu sveta (sa istočne strane Taurusa). Adana je nekada bila važna samo zbog poljoprivrede.

Sa ishodištem u Adani, prelazeći preko Cilicijske ravnice u smeru zapada, put koji prolazi kroz Tarsus vodi u podnožje planine Taurus, a zatim kroz poznata Cilicijska vrata (planinski prevoj) na Anatolijsku ravnicu.

Većinu stanovništva čine tri naroda: po otprilike trećinu stanovništva predstavljaju Arapi, Turci i ss istoka (Mardin, Urfa, Dijarbakir itd.) doseljeni Kurdi.

Nalazi sa ovoga područja pokazuju kako je lokalitet bio nastanjen još u doba paleolitika. Može se reći da je gradska istorija duga najmanje 3.500 godina. Grad je direktno ili indirektno bio predmet mnogih epskih pesama i legendi. Adana je poimence spomenuta u sumerskom epu o Gilgamešu. Istorijski gledano, Adana je uglavnom bila važna samo kao poljoprivredno središte, dok je Tarsus bio metropola ovog područja. Iako je Tarsus i danas važno regionalno i istorijsko središte, pravom međunarodnom metropolom koja zasenjuje susedne gradove postala je AdanaPogledaj i:

adana

,

turska

,

grad

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Bandžul
Bandžul je glavni grad Gambije. Grad ima 34.828 stanovnika dok cela urbana zona ima 523.589 stanovnika. Nalazi se na ostrvu ...
Džordžtaun
Džordžtaun je sa oko 134.599 stanovnika (sa predgrađima, 2005.) glavni i najveći grad Gvajane. On je istovremeno i njen a...
Kigali
Kigali je glavni grad Ruande i njen najveći grad sa 851.124 stanovnika. Grad se nalazi u centralnom delu zemlje i on je ekon...