Pocetna » Svet » Gradovi Sveta » La Paz
 
Gradovi Sveta | dodato 06.03.2009.
 
 
Grad La Paz je osnovan 1548. Uz staro gradsko jezgro s kulturno-istorijskim spomenicima iz 16. i 18. veka, izgrađene su moderne stambene, trgovačke i industrijske četvrti.
Od privrednih grana, značajna je proizvodnja papira, tekstila, pokućstva, plastičnih masa, lekova, prerada kože i duvana.
La Paz (zlatna farma) je glavni grad i sedište vlade Bolivije. Vrhovna sudska vlast Bolivije je u gradu Sukre. La Paz se nalazi u bolivijskom departmanu La Paz, a sa obližnjim gradom El Alto sačinjava provinciju Pedro Domingo Muriljo. Leži u kanjonu reke Čokejapu (reka je danas uglavnom ispod građevina), na visini od 3.658 m. Ubraja se među najviše gradove na svetu.

Sam grad ima 812.986 stanovnika (2005.), dok aglomeracija La Paza, u kojoj su i gradovi El Alto i Viača, ima preko 1,8 miliona stanovnika. Sa predgrađima, La Paz je najveći grad Bolivije, a bez njih je drugi najveći, posle grada Santa Krus de la Sijera. Indijanci čine 50 % stanovništva.

Grad La Paz je osnovan 1548. Uz staro gradsko jezgro s kulturno-istorijskim spomenicima iz 16. i 18. veka, izgrađene su moderne stambene, trgovačke i industrijske četvrti. La Paz je i staro obrazovno središte: ističe se Univerzitet San Andres, osnovan 1830. Nedaleko od La Paza nalaze se ruševine starog peruanskog grada Tijahvanako (na jezeru Titikaka) i letovalište Kopakabana.

Od privrednih grana, značajna je proizvodnja papira, tekstila, pokućstva, plastičnih masa, lekova, prerada kože i duvana. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Kinšasa
Kinšasa je najveći i glavni grad Demokratske Republike Kongo. Nekada je bio samo grupa malih ribarskih sela, a danas je Kin...
Kampala
Kampala je glavni grad Ugande i sa 1,208,544 stanovnika njen najveći grad. Nalazi se u distriktu Kampala na 1,189 metara nad...
Montreal
Montreal je drugi po veličini grad u Kanadi i najveći grad provincije Kvebek. Prema kanadskom popisu iz 2004. godine, grad ...