Pocetna » Svet » Gradovi Sveta » La Paz
 
Gradovi Sveta | dodato 06.03.2009.
 
 
Grad La Paz je osnovan 1548. Uz staro gradsko jezgro s kulturno-istorijskim spomenicima iz 16. i 18. veka, izgrađene su moderne stambene, trgovačke i industrijske četvrti.
Od privrednih grana, značajna je proizvodnja papira, tekstila, pokućstva, plastičnih masa, lekova, prerada kože i duvana.
La Paz (zlatna farma) je glavni grad i sedište vlade Bolivije. Vrhovna sudska vlast Bolivije je u gradu Sukre. La Paz se nalazi u bolivijskom departmanu La Paz, a sa obližnjim gradom El Alto sačinjava provinciju Pedro Domingo Muriljo. Leži u kanjonu reke Čokejapu (reka je danas uglavnom ispod građevina), na visini od 3.658 m. Ubraja se među najviše gradove na svetu.

Sam grad ima 812.986 stanovnika (2005.), dok aglomeracija La Paza, u kojoj su i gradovi El Alto i Viača, ima preko 1,8 miliona stanovnika. Sa predgrađima, La Paz je najveći grad Bolivije, a bez njih je drugi najveći, posle grada Santa Krus de la Sijera. Indijanci čine 50 % stanovništva.

Grad La Paz je osnovan 1548. Uz staro gradsko jezgro s kulturno-istorijskim spomenicima iz 16. i 18. veka, izgrađene su moderne stambene, trgovačke i industrijske četvrti. La Paz je i staro obrazovno središte: ističe se Univerzitet San Andres, osnovan 1830. Nedaleko od La Paza nalaze se ruševine starog peruanskog grada Tijahvanako (na jezeru Titikaka) i letovalište Kopakabana.

Od privrednih grana, značajna je proizvodnja papira, tekstila, pokućstva, plastičnih masa, lekova, prerada kože i duvana. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Najrobi
Najrobi je glavni grad Kenije, kao i glavni grad administrativne oblasti Najrobi. Najrobi ima najveću urbanu populaciju u Is...
Bangkok
Bangkok je glavni i najveći grad Tajlanda. Grad se nalazi na istočnoj obali Čao Praja reke nedaleko od Tajlandskog zaliva....
Uagadugu
Uagadugu je glavni grad Burkine Faso i njen najveći grad sa 1.200.000 stanovnika. Nalazi se u centru zemlje u provinciji Kad...