Pocetna » Svet » Gradovi Sveta » Bogota
 
Gradovi Sveta | dodato 06.03.2009.
 
 
Bogota ima stari univerzitet osnovan 1572. godine i mnogo biblioteka i knjižara. Mnogi je zbog toga nazivaju „američkom Atinom“.
Bogota je centar bogate agrarne oblasti u kojoj preovladavaju žitarice.
Bogota je glavni grad Kolumbije i kolumbijskog departmana Kundinamarka. Administrativno ima status prestoničkog okruga Kolumbije. Danas ima oko 6,8 miliona stanovnika (7,9 miliona u širem području), i jedan je od svetskih gradova sa najbržim rastom.

Kulturni život grada je na visokom nivou. Bogota je poznata kao razvijeni književni centar. Ima stari univerzitet osnovan 1572. godine i mnogo biblioteka i knjižara. Mnogi je zbog toga nazivaju „američkom Atinom“.

Bogota se nalazi na istočnim Andima na nadmorskoj visini od 2645 m. Nad Bogotom uvek „vise“ teški, sivi oblaci. Vedrih dana gotovo da nema (prosečno svega 4 godišnje). Razlike između dana i noći su skoro veće nego razlike između godišnjih doba.
Bogota je centar bogate agrarne oblasti u kojoj preovladavaju žitarice.

Pre dolaska Španaca Bogota je bila veliko indijansko naselje. Osnovao ju je Gonzalo Himenez de Kezada 6. avgusta 1538. i nazvao Santa Fe de Bogota (Santa Fé de Bogotá). Grad je 1717. postao prestonica Vicekraljevine Nova Grenada, koja se sastojala od današnjih država Kolumbije, Venecuele, Ekvadora i Paname. Bogota se, uz Limu i grad Meksiko, razvila u jedan od glavnih centara španske administracije u Americi. U to vreme je grad bio poznat pod imenom Santa Fe, dok je posle sticanja nezavisnosti 1819. njegovo ime postalo Bogota.

Prva železnička pruga je otvorena 1884, a prvi električni tramvaj 1910. U 20. veku stanovništvo Bogote se značajno uvećalo zbog velikog broja ljudi koji su bežali od građanskog rata u unutrašnjosti zemlje.

Uprkos svojoj planinskoj izolaciji, Bogota se razvila u industrijski grad (metaloprerađivačka, hemijska, tekstilna, industrija kože i obuće i prehrambena industrija). Osim toga što se u njenoj blizini nalazi važno nalazište smaragda, ima i dobro razvijeno zlatarstvo. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Tajpej
Tajpej je de fakto glavni grad Tajvana (odnosno tzv. Republike Kine). Po podacima iz januara 2007. u centralnom gradskom jezg...
Managva
Managva je glavni grad srednjoameričke države Nikaragva. Po podacima iz 2006, u gradu živi 990.417 stanovnika (1.671.759 u...
Pretorija
Pretorija je grad koji se nalazi u severnom delu provincije Hauteng, Južnoafrička Republika. On je jedan od tri glavna grad...