Pocetna » Svet » Gradovi Sveta » Rio de Žaneiro
 
Gradovi Sveta | dodato 04.02.2009.
 
 
Rio de Žaneiro je bivši glavni grad Brazila (od 1763. do 1960.) i Portugalskog carstva (od 1808. do 1821.).
Spektakularno prirodno okruženje, karneval, samba i plaže kao što su Kopakabana, Ipanema i Leblon su ono po čemu se prepoznaje Rio.
Rio de Žaneiro (Rio de Janeiro - Januarska reka na portugalskom) je ime grada u istoimenoj državi u jugoistočnom Brazilu.
Rio de Žaneiro je bivši glavni grad Brazila (od 1763. do 1960.) i Portugalskog carstva (od 1808. do 1821.).
Spektakularno prirodno okruženje, karneval, samba i plaže kao što su Kopakabana, Ipanema i Leblon su ono po čemu se prepoznaje Rio. Najpoznatija atrakcija i zaštitni znak grada je statua Isusa, poznata kao statua Hrista Spasa (Cristo Redentor) na brdu Korkovadu. Tu su i brdo Šećerna Glava sa žičarom koja ide do njegovog vrha, zatim Sambodrom - mesto gde se održava glavna karnevalska parada, kao i stadion Marakana, jedan od najvećih u svetu. Rio takođe poseduje i dve najveće šume u urbanom području, Pedra Branka (Floresta de Pedra Branca) i Tižuka (Floresta da Tijuca).

Procena broja stanovnika u gradu za 2005. godinu je 6.094.183[2], a u širem krugu grada je procenjeno da živi između 11 i 12 miliona stanovnika. Ipak, Rio nije najveći grad u Brazilu, ali je odmah iza Sao Paula. Ljude iz Rio de Žaneira zovu Karioke, a neslužbena himna grada je „Čudesan grad“.

Centro predstavlja istorijski centar grada. Ovdje se nalazi kolonijalna zgrada 'Paço Imperial', koja je služila kao rezidencija portugalski guvernerima kolonijalnog Brazila. Tu su takođe mnoge istorijske crkve, uključujući i katedralu Kandelarija. Gradsko Pozorište i nekoliko muzeja se takođe nalaze u centru. Centar je i dalje poslovno srce grada. Jedna od poznatih atrakcija grada je i tramvaj Bondinjo, koji kruži po centru preko akvadukta Arcos da Lapa (sagrađenog 1750, pretvorenog u most 1896) i obližnje četvrti Santa Tereza, nazad u centar. Južna zona Rio de Žaneira se sastoji od nekoliko četvrti, među kojima su Sao Konrado, Leblon, Ipanema, Arpoador, Kopakabana i Leme, koji čine najpoznatiju obalnu liniju u Riju. Ostale četvrti u Južnoj zoni su Botafogo, Flamengo,Urka, Lagoa, Gavea, Žardim Botaniku i Laranžejras.

Kopakabana je osim plaže poznata i po najspektakularnijem dočeku nove godine, gdje više od dva miliona ljudi slavi novu godinu na pesku i gleda novogodišlji vatromet. Od 2001 vatromet se ispaljuje iz čamaca radi sigurnosti učesnika i cele četvrti.

Rio ima tipičnu tropsku klimu sa visokim temperaturama i vlažnošću tokom čitave godine. Letnje vrućine dostižu i preko 40°C. Ipak, veliki broj vodenih površina i blizina brda i planina čine leto u Riju podnošljivim. Padavine su česte, naročito u letnjim mesecima, kada su moguće i oluje, ali ne i tropski cikloni.

Rio je tipičan brazilski grad u pogledu velikih razlika između bogatih i siromašnih. Iako je u pitanju jedan od najvećih svjetskih gradova, značajan procenat populacije (oko 15%) živi u siromaštvu. Siromaštvo je najizraženije u neformalnim naseobinama, koje se ovdje nazivaju favelama, koje se najčešće nalaze na strminama na kojima nije ni moguće graditi neke trajnije i čvršće građevine, i gdje su i nesreće poput teških plavljenja u kišnom periodu najčešće. U favelama su najviše stope kriminala, zbog droga, borbi bandi i dugih kriminalnih oblika, najčešće prouzrokovanih siromaštvom.

Pored samog hrama fudbala, stadiona Marakana, gradi se novi stadion, kapaciteta 45 000 gladalaca. Stadion će nositi ime bivšeg predsednika FIFA-e i karioke Žoao Avelanža. U sklopu kandidature za letnje olimpijske igre 2012 godine, na Kopakabani su izgrađena borilišta za triatlon, odbojku na pesku i jahting. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Manila
Manila je glavni grad Filipina. Ovaj grad i luka se nalazi na ostrvu Luzon, na istočnoj obali istoimenog zaliva, na Južnoki...
Asunsion
Asunsion („Vaznesenje Bogorodice“) je glavni grad Paragvaja u Južnoj Americi. Sa 507.574 stanovnika to je i najveći gra...
Rijad
Rijad je glavni i najveći grad u Saudijske Arabije. Takođe je glavni grad provincije Ar Rijad i nalazi se u istorijskom reg...