Pocetna » Svet » Gradovi Sveta » Pariz
 
Gradovi Sveta | dodato 23.01.2009.
 
 
Grad predstavlja političko, ekonomsko, obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope.
Po broju turista Pariz je najposećenija svetska turistička destinacija.
Pariz je glavni i najveći grad Francuske. Nalazi se u centru Pariskog basena, nad rekom Senom (La Seine). Rekom je podeljen na dva dela: na severnu „Desnu obalu“ i na južnu, manju „Levu obalu“. Grad predstavlja političko, ekonomsko, obrazovno i kulturno središte centralizovane francuske države, a i Evrope.
Pariz je jedan od najznačajnijih svetskih gradova. U njemu su sedišta međunarodnih organizacija UNESKO, OECD i neformalnog Pariskog kluba. Sa svetom je povezan preko 2 velika aerodroma i 6 glavnih železničkih stanica.
U Parizu se nalaze mnoge znamenitosti i turističke atrakcije. Sa istorijom dugom 2 milenijuma, ovaj grad je bio mesto značajnih istorijskih događaja i stecište umetnika. Zbog toga svake godine Pariz poseti do 30 miliona turista.
Po broju turista Pariz je najposećenija svetska turistička destinacija. Takođe je poznat po imenu „Grad svetlosti“.
Grad ima preko dva miliona stanovnika (2.138.551, po popisu 2005), a urbana zona preko 10,6 miliona (10.660.000, procena za 2008). Ova neprekinuta urbana zona Pariza (bez satelitskih naselja) je najveća u Evropskoj uniji.
Pariz se prostire na 105,4 kvadratna kilometra. Grad ima dve velike gradske šume koje ga odvajaju od predgrađa: Bulonjsku i Vensansku.
Grad se nalazi u umerenoj klimatskoj zoni. Srednja godišnja temperatura iznosi 10,8 stepeni, dok je prosečna godišnja količina padavina 647 milimetara. Najtoplliji je mesec jul sa prosekom od 18,4 stepeni, a najhladniji januar sa 3,5 stepena. Najviše padavina ima u maju, a najmanje u februaru.
Francuska prestonica ima na stotine vrednih istorijskih građevina, crkava, ulica, trgova i parkova, oko 160 muzeja, 200 umetničkih galerija, oko 100 pozorišta, preko 650 bioskopa i više od 10.000 restorana. Stalno postoji bogata ponuda kulturnih događaja, poput koncerata, izložbi, festivala i modnih izložbi. Dvorci Fontenblo i Versaj (oba u predgrađima) i obale Sene su na UNESKO-voj listi svetske baštine. UNESKO ima svoje sedište u Parizu.
Gradska katedrala Notr Dam izgrađena je u gotskom stilu između 1163. i 1235. Druga znamenita crkva je bazilika Sakr ker na brdu Monmartru iz 1914. Najznačajniji muzeji u Parizu su: Muzej Luvr, Muzej Orsej (posvećen umetnosti 19. veka, naročito umetnosti Impresionizma), Centar Žorž Pompidu (Nacionalni muzej savremene umetnosti), Muzej čoveka (etnologija i antropologija), Pikasov muzej, Rodenov muzej, Pariske katakombe itd.
Pariz je najznačajniji privredni centar Francuske. Pariski region ostvaruje više od četvrtine nacionalnog proizvoda zemlje. BNP je 2005. iznosio 478.7 milijarde evra. Grad je poznat po prizvodnji luksuzne robe, visoke mode i nakita. Ostale značajne industrijske grane su hemijska, mašinska i industrija električnih aparata. Skoro sve značajne francuske banke i finansijske institucije imaju svoje sedište u Parizu. Grad je jedan od najznačajnijih finansijskih i trgovačkih centara Evrope.Pogledaj i:

pariz

,

francuska

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Pjongjang
Pjongjang je glavni grad Demokratske Narodne Republike Koreje. Funkciju glanog grada privremeno je preuzeo 1945. Tada je plan...
Kampala
Kampala je glavni grad Ugande i sa 1,208,544 stanovnika njen najveći grad. Nalazi se u distriktu Kampala na 1,189 metara nad...
Lilongve
Lilongve je glavni grad Malavija i ima 597.619 stanovnika. Nalazi se u centralnom regionu, na reci Lilongve, u blizini granic...