Pocetna » Svet » Australija i Okeanija » Bora Bora
 
Australija i Okeanija | dodato 25.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Papete.
Službeni jezik / francuski
 
 
Ime Bora Bora je nastalo iz tahićanskog jezika i označava "prvo rođenje". Ime se izvorno izgovara "Pora Pora".
Ishrana na ostrvu je ograničena na morska i kokosova jela.
Bora Bora je ostrvo iz grupe Ostrva Zavetrine koja spada u Društvena ostrva Francuske Polinezije. Ostrvo se nalazi na 260 kilometara od glavnog grada Papetea. Bora Bora je okruženo lagunom i koralnim grebenom. U sredini ostrva se nalaze ostaci nekadašnjeg vulkana u obliku dva vrha - Paia i Otemanu koji dosežu visinu od 727 metara.
2000. godine broj stanovnika je iznosio oko 4.000 ljudi. Glavno naselje, Vaitape, je na zapadnom delu ostrva.
Ime Bora Bora je nastalo iz tahićanskog jezika i označava "prvo rođenje". Ime se izvorno izgovara "Pora Pora".
Ishrana na ostrvu je ograničena na morska i kokosova jela.
Ostrvo prvi put naseljavaju Polinežani u 4. veku. Nakon otkrivanja, prvi koji je organizovao putovanje Evropljana na ostrvo 1777. je bio moreplovac Džejms Kuk. 1842. godine Bora Bora postaje francuski protektorat.
Danas ostrvo uglavnom zavisi od turizma. Najčešće ga posećuju Američki i Japanski turisti koji dolaze u ovu turističku destinaciju i koji su uvek vraćaju oduševljeni zbog prelepe prirode i predivnih plaža.
Službeni jezik Francuske Polinezije, pa tako i Bora Bore, je francuski, ali je engleski više u upotrebi, naročito među mlađim generacijama ljudi.
Javni prevoz je slabijeg inteziteta. Saobraćaju uglavnom autobusi na otprilike svakih sat vremena. Preporučljivo prevozno sredstvo za turiste je bicikl, ukoliko hotel ne organizuje prevoz. Mogu se i iznajmiti električni automobili u Vitapeu.
Bora Bora je poznata po ronjenju u koralnom grebenu. Veliki broj vrsta ajkula se mogu videti u vodi. Postoje dva ronilačka operatora: Bora Bora Dajv centar i Top Dajv. Mnogi instruktori organizuju ekskurzije hranjenja ajkula.Pogledaj i:

bora bora

,

papete

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Havaji
Havaji pripadaju Sjedinjenim Američkim Državama ali imaju sopstveni parlament i predsednika. Samo Havajčani se biraju kao ...
Novi Zeland
Novi Zeland je ostrvska država u jugozapadnom Pacifičkom okeanu. Država se sastoji od dva velika ostrva i podosta manjih o...
Papua Nova Gvineja
Papua Nova Gvineja je država u Okeaniji koja zauzima istočni deo ostrva Nova Gvineja i veliki broj manjih susednih ostrva. ...