Pocetna » Svet » Australija i Okeanija » Havaji
 
Australija i Okeanija | dodato 25.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Honolulu
Službeni jezik / engleski, havajski
Vremenska zona Hawaii-Aleutian:/ UTC-10
 
 
Havaji ostaju zapisani u svim analima po najbrojnijim turističkim posetama na svetu i fantastičnim sumama obrtanja novca.
Na prelepoj plaži Vaikiki su snimljena mnoga dela nagrađena „Oskarom“.
Havaji pripadaju Sjedinjenim Američkim Državama ali imaju sopstveni parlament i predsednika. Samo Havajčani se biraju kao članovi senata. Havaji su postali 50 savezna država SAD-a 1959 godine. Nalazi se na severnom Tihom okeanu.
Sam geografsko-politički položaj Havaja pogodnom klimom omogućava razvoj turizma, ne samo eksploataciju mora za turističke potrebe, već je ostrvo bogato prirodnim staništima endemičnih vrsta, rudama, šumama i, ako se može reći, ostrva obiluju vulkanima. Zbog svega ovoga Havaji su steciste ogromnog broja turista, vulkanologa i odavno su postali kult kao svetsko odmaralište. Godišnje Havajčani ubiraju više stotina milijardi dolara „prodajući“ more, sunce, palme i svoju pogodnu klimu. Takođe zbog ogromnog razvoja havajske privrede Havajčani su zanemarili obrađivanje jedne trećine celokupnog Havajskog ostrva tako da se u prodavnicama mogu kupiti isključivo proizvodi američkog porekla. To pomalo deluje zavisnički ali ipak Havaji ostaju zapisani u svim analima po najbrojnijim turističkim posetama na svetu i fantastičnim sumama obrtanja novcaaj Havaja pogodnom klimom omogućava razvoj turizma, ne samo eksploataciju mora za turističke potrebe, već je ostrvo bogato prirodnim staništima endemičnih vrsta, rudama, šumama i, ako se može reći, ostrva obiluju vulkanima. Zbog svega ovoga Havaji su steciste ogromnog broja turista, vulkanologa i odavno su postali kult kao svetsko odmaralište. Godišnje Havajčani ubiraju više stotina milijardi dolara „prodajući“ more, sunce, palme i svoju pogodnu klimu. Takođe zbog ogromnog razvoja havajske privrede Havajčani su zanemarili obrađivanje jedne trećine celokupnog Havajskog ostrva tako da se u prodavnicama mogu kupiti isključivo proizvodi američkog porekla. To pomalo deluje zavisnički ali ipak Havaji ostaju zapisani u svim analima po najbrojnijim turističkim posetama na svetu i fantastičnim sumama obrtanja novca.
Na Havaje nisu ostali ravnodušni ni veliki naftni, filmski i industrijski magnati, pa se nedaleko od Havajske obale nalaze velike naftne platforme a na već veoma spominjanoj plaži Vaikiki su snimljena mnoga dela nagrađena „Oskarom“. U unutrašnjosti ostrva se potražuju zlato i dijamanti.
Obala je jako razuđena i sastoji se iz mnogobrojnih zaliva, laguna i malih sporednih ostrva. Ono zbog čega je ostrvo interesantno, sem mora i talasa, su većinom vulkani. Neki od njih vrlo često izazovu velike selidbe stanovništva.
Vodopadi su reljefni ukras ostrva i neki od njih su ušli u Ginisovu knjigu rekorda zbog svoje visine. To je prirodna lepota po kojoj su Havaji manje poznati.
Uglavnom se većina nalazi u unutrašnjosti ostrva koja obiluje bujnom florom i faunom. Neke vrste su endemične i ne mogu se naći u botaničkim baštama.
Havaji su 2000. godine imali 1.211.537 stanovnika, od čega su čak 41.6% azijskog porekla (Japanci 201.764; Filipinci 170.635; Kinezi 56.600; Korejci 23.637).
Zbog razvijenog turizma stanovništvo se bavi isljučivo turizmom i ugostiteljstvom. Zanimljivo je da ne postoji bela kuga i da se stanovništvo stalno povećava. Havajčani imaju za jedan od svojih nacionalnih sportova zanimljivo, Sumo rvanje. Temperature su tokom godine konstantno visoke, s tim što je leti temperatura 32 celzijusa a zimi preko 40 celzijusa što ovo predivno ostrvo čini najpogodnijim za posećivanje zimi. Osrvo je tokom proteklih 100 godina nateralo, zbog svojih mnogobrojnih pogodnosti, invenstitore naručito iz Sjedinjenih država da ulože ogromne svote novca u njegov razvoj.
Havaji su takođe stalno poprište surferskih takmičenja, i u tu svrhu je namenjena čuvena Vaikiki plaža, jedna od najlepših plaža na svetu. Nastala je prirodnim putem ali je kasnije dograđivna zbog ogromne navale turista. Oko plaže izgrađeni su lanci hotela, Hilton, Hajat i drugi. Na njoj se odrzžavaju čuvena surf takmičenja i tokom cele godine turisti su u mogućnosti da gledaju bravure surf majstora.
Havajska obala je cenjena od strane surfera zbog visokih talasa koji ponekad dostižu i visinu od 8 metara ali to je i mač sa dve oštrice zato što talasi znaju da opustoše obalu, naročito udruženi sa čestim uraganima.Pogledaj i:

hawaii

,

havaji

,

honolulu

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Papua Nova Gvineja
Papua Nova Gvineja je država u Okeaniji koja zauzima istočni deo ostrva Nova Gvineja i veliki broj manjih susednih ostrva. ...
Australija
Državna zajednica Australija je država na južnoj hemisferi koja obuhvata kopno najmanjeg kontinenta na svetu....
Novi Zeland
Novi Zeland je ostrvska država u jugozapadnom Pacifičkom okeanu. Država se sastoji od dva velika ostrva i podosta manjih o...