Pocetna » Svet » Australija i Okeanija » Papua Nova Gvineja
 
Detalji
Glavni grad / Port Morsbi
Službeni jezik / engleski, tok pisin, hiri motu
Valuta / Papuanska kina (PGK)
Vremenska zona / UTC (UTC+10)
Internet domen / .pg
Pozivni broj / +675
 
 
U zemlji se govori više od 700 jezika, a službeni tok pisin i hiri motu služe kao lingva franka, jezici međusobnog sporazumevanja različitih grupa.
Prvi evropljanin koji je otkrio ostrvo bio je portugalski moreplovac Antonio Dabreu 1511.
Papua Nova Gvineja je država u Okeaniji koja zauzima istočni deo ostrva Nova Gvineja i veliki broj manjih susednih ostrva. Zapadni deo ostrva Nova Gvineja čine indonežanske provincije Papua i Zapadna Papua. Papua Nova Gvineja je locirana u jugozapadnom delu Tihog okeana u oblasti koja se od ranog 19. veka zove Melanezija. Glavni i jedan od najznačajnih gradova Papue Nove Gvineje je Port Morsbi. Iako u njoj živi manje od 6 miliona stanovnika, u Papui se govori preko 850 jezika koji predstavljaju tradicionalna domorodačka društva koja ih koriste. Jedna je od najmanje urbanizovanih država sa svega 18 procenata gradskog stanovništva. Takođe je jedna od najslabije istraženih država i kulturološki i geografski jer postoji veliki broj neotkrivenih vrsta biljaka i životinja za koje se veruje da žive u unutrašnjosti Papue Nove Gvineje.
Većina stanovništva živi u tradicionalnim domorodačkim društvima gde se bavi primitivnim poljoprivrednim radnjama. Ova društva i plemena su na poseban način priznata u okviru ustava. Preambula ustava izražava želju da tradicionalna sela i zajednice ostanu vidljivi deo društva Papue Nove Gvineje kao i želju za aktivnim koracima ka njihovom očuvanju. Zaštićena područja obuhvataju 97% državne teritorije. Vlasnici zemlje mogu biti samo državljani Papue Nove Gvineje.

Reljef je podjednako raznolik i u određenim predelima veoma surov.Planinski venac se prostire čitavom dužinom ostrva Nova Gvineja, čineći veoma naseljene visoravni. Guste kišne šume se nalaze u nizijama i u priobalnim područjima.
Uz južnu obalu Nove Gvineje nalaze se nizine koje ponegde prelaze u velika močvarna područja. Planine središnjeg lanca koji se pruža u smeru istok-zapad visinom prelaze 4.000 m (najviši vrh Maunt Vilhelm, 4.509 m). Severna obala je strmija i manje pristupačna od južne, sa izuzetkom doline reke Sepik. Ostrva Bizmarkovog arhipelaga i severnih Solomona vulkanskog su porekla, sa puno plodne zemlje. Velik deo površine Papue Nove Gvineje do visine od oko 1.000 m prekriven je slabo pristupačnim tropskim kišnim šumama.
Papua Nova Gvineja jedna je od etnički i jezično najheterogenijih zemalja sveta. Stanovništvo se može podeliti u dve glavne grupe: Papuance, koji čine nešto više od 80 % i Melanezijce, kojih ima nešto manje od 20 %.
U zemlji se govori više od 700 jezika, a službeni tok pisin i hiri motu služe kao lingva franka, jezici međusobnog sporazumevanja različitih grupa. Većina stanovnika su protestanti, ima i dosta katolika, ali raširene su i domorodačke religije, a mnogi hrišćani su zadržali elemente prijašnjih religija.Pogledaj i:

nova gvineja

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Bora Bora
Bora Bora je poznata po ronjenju u koralnom grebenu. Veliki broj vrsta ajkula se mogu videti u vodi....
Tasmanija
Ostrvo Tasmanija se nalazi na granici između Tihog i Indijskog okeana....
Australija
Državna zajednica Australija je država na južnoj hemisferi koja obuhvata kopno najmanjeg kontinenta na svetu....