Pocetna » Svet » Australija i Okeanija » Novi Zeland
 
Australija i Okeanija | dodato 25.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Velington
Najveći grad / Okland
Službeni jezik / engleski, maorski i Novozelandski znakovni jezik
Valuta / Dolar (NZD)
Vremenska zona / UTC +12 do +13
Internet domen / .nz
Pozivni broj / +64
 
 
Holandski istraživač Abel Tasman otkrio je Novi Zeland 1642. godine.
Novi Zeland je geografski najizolovanija svetska država.
Novi Zeland je ostrvska država u jugozapadnom Pacifičkom okeanu. Država se sastoji od dva velika ostrva i podosta manjih ostrva. Popularno maorsko ime za Novi Zeland je Aotearoa, što se često prevodi kao „Zemlja dugog belog oblaka“. Novi Zeland je parlamentarna demokratija i zemlja članica Komonvelta. Novi Zeland je odgovoran za samoupravne države Ostrva Kuk i Niue i upravlja Tokelauom i Rosovom zemljom.

Novi Zeland je geografski najizolovanija svetska država. Njegov najbliži sused, Australija, je udaljena 2.000 kilometara severozapadno od glavnih ostrva, preko Tasmanovog mora. Jedina značajnija kopnena masa ka jugu je Antarktik, ka severu su Nova Kaledonija, Fidži i Tonga.

Istorija Novog Zelanda relativno je kratka: on je poslednje naseljeno kopno na Zemlji. Prvi ljudi koji su se doselili na Novi Zeland bili su sa prostora istočne Polinezije u 13. veku. Polinežani su zemlju otkrili na svojim istraživačkim plovidbama, a kasnije su u malim grupama počeli dolaziti na ostrva. Danas poznati kao Maori, u početku su bili podeljeni u brojna plemena, sve do dolaska Evropljana kada su im dali ime Maori što znači „obični“.
Holandski istraživač Abel Tasman otkrio je Novi Zeland 1642. godine. Tek posle 127 godina, tačnije 1769., Džejms Kuk je, stigavši do Novog Zelanda na svom prvom putovanju, napravio mapu oba ostrva i vratio se u Veliku Britaniju s izveštajima o stanovnicima i o bogatstvima Novog Zelanda.
Pogledaj i:

new zealand

,

novi zeland

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Bora Bora
Bora Bora je poznata po ronjenju u koralnom grebenu. Veliki broj vrsta ajkula se mogu videti u vodi....
Havaji
Havaji pripadaju Sjedinjenim Američkim Državama ali imaju sopstveni parlament i predsednika. Samo Havajčani se biraju kao ...
Australija
Državna zajednica Australija je država na južnoj hemisferi koja obuhvata kopno najmanjeg kontinenta na svetu....