Pocetna » Svet » Australija i Okeanija » Australija
 
Australija i Okeanija | dodato 25.12.2008.
Detalji
Glavni grad / Kanbera
Najveći grad / Sidnej
Službeni jezik / engleski
Valuta / Australijski dolar (AUD)
Vremenska zona / UTC +8 do +11.5
Internet domen / .au
Pozivni broj / +61
 
 
Australija je najravniji kontinent sa najstarijim i najneplodnijim zemljištem, a ujedno je i najsuvlji naseljeni kontinent.
U Australiji živi 21 milion stanovnika, uglavnom koncentrisanih u najvećim gradovima zemlje.
Državna zajednica Australija je država na južnoj hemisferi koja obuhvata kopno najmanjeg kontinenta na svetu, ostrvo Tasmaniju, kao i brojna druga ostrva u Južnom, Indijskom i Tihom okeanu. Okružena je Indonezijom, Istočnim Timorom i Papuom Novom Gvinejom na severu, Solomonskim Ostrvima, Vanuatuom i francuskom prekomorskom teritorijom Novom Kaledonijom na severoistoku, i Novim Zelandom na jugoistoku. Glavni grad je Kanbera i nalazi se u Australijskoj Prestoničkoj Teritoriji. U Australiji živi 21 milion stanovnika, uglavnom koncentrisanih u najvećim gradovima zemlje, Sidneju, Melburnu, Brizbejnu, Pertu i Adelejdu.
Australija se sastoji od šest država, tri teritorije na matičnom kopnu i sedam manjih prekomorskih teritorija. Države su Novi Južni Vels, Kvinslend, Južna Australija, Tasmanija, Viktorija i Zapadna Australija. Dve značajnije kontinentalne teritorije su Severna Teritorija i Australijska Prestonička Teritorija.
Australijski kontinent, površine 7.617.930 km² je deo Indo-australijskog platoa. Okružena Indijskim, Južnim i Tihim okeanom, Australija je od Azije odvojena Arafurskim i Timorskim morem. Australijska obala duga je 34.218 km
(ne računajući prekomorska ostrva), a zemlja poseduje prostranu Ekskluzivnu ekonomsku zonu od 8.148.250 km², ne računajući Australijsku Antarktičku Teritoriju.
Veliki koralni greben, najveći te vrste na svetu, nalazi se blizu severoistočne obale i prostire na više od 2.000 km². Planina Augustus, koja se smatra najvećim monolitom na svetu, nalazi se u Zapadnoj Australiji.
Najveći deo Australije čine pustinje ili polusušne oblasti. Australija je najravniji kontinent sa najstarijim i najneplodnijim zemljištem, a ujedno je i najsuvlji naseljeni kontinent. Umerena klima prostire se samo na jugoistoku i jugozapadu zemlje, gde živi i najeći broj stanovnika. Pejzaž severa, sa tropskom klimom, obuhvata tropske šume, šumovite oblasti, travnate površine, mangrove močvare i pustinje. Na klimu značajno utiču okeanske struje, uključujući i El Ninjo - južno kolebanje, što utiče na periodične suše i sezonski sistem niskog vazdušnog pritiska, koji stvara ciklone u severnoj Australiji.
Australija ima razvijenu, mešovitu privredu zapadnog tipa, sa nešto višim bruto domaćim proizvodom u odnosu na Veliku Britaniju, Nemačku i Francusku, posmatrano kroz paritet kupovne moći.
Većina Australijanaca su potomci evropskih doseljenika iz 18. i 19. veka, posebno Britanaca i Iraca. Od kraja Prvog svetskog rata, australijska populacija se učetvorostručila, podsticana ambicioznim programima za imigraciju. Nakon Drugog svetskog rata, pa do 2000, skoro 5,9 miliona ljudi imigraralo je u zemlju, što znači da je skoro dvoje od svakih sedam Australijanaca rođeno u inostranstvu.
Zvanični jezik je engleski, kojim se govori i piše u obliku koji je poznat kao australijski engleski.Pogledaj i:

australia

,

australija

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Papua Nova Gvineja
Papua Nova Gvineja je država u Okeaniji koja zauzima istočni deo ostrva Nova Gvineja i veliki broj manjih susednih ostrva. ...
Novi Zeland
Novi Zeland je ostrvska država u jugozapadnom Pacifičkom okeanu. Država se sastoji od dva velika ostrva i podosta manjih o...
Bora Bora
Bora Bora je poznata po ronjenju u koralnom grebenu. Veliki broj vrsta ajkula se mogu videti u vodi....