Pocetna » Srbija » Seoski Turizam » Opština Požega
 
Seoski Turizam | dodato 15.01.2009.
Detalji
Turistička organizacija opštine Požega
Francuska bb, 31210 Požega
faks: 031/ 714 650
topozega@beotel.yu
www.topoz.co.yu
 
 
Grad je raskrsnica drumskog i železničkog saobraćaja, kroz koju prolazi magistralni put koji povezuje Beograd sa Crnogorskim primorjem, kao i železnička pruga Beograd - Bar.
U blizini je prastara iskopina, ilirska nekropola, najveća u Srbiji.
Požega je smeštena u pitomoj kotlini između tri reke: Skrapeža, Đetinje i Moravice, na nadmorskoj visini od 311-900 m. Okružuju je planinski venci Ovčara, Kablara i Maljena. Od Beograda je udaljena 180 km, od Zlatibora i Tare oko 35 km. Grad je raskrsnica drumskog i železničkog saobraćaja, kroz koju prolazi magistralni put koji povezuje Beograd sa Crnogorskim primorjem, kao i železnička pruga Beograd - Bar. U blizini je prastara iskopina, ilirska nekropola, najveća u Srbiji. Grad ima hotel "B" kategorije, olimpijski bazen, više sportskih terena i niz drugih pogodnosti. Požega je stvorila izvanredne uslove za razvoj sportskog, lovnog i ribolovnog turizma, a naročito za razvoj turizma na selu.
Sela koja se bave turizmom imaju zdravstvene ambulante, poštu i dobro su povezana redovnim autobuskim linijama.

Ježevica se nalazi na nadmorskoj visini od 600 m, na putu Beograd - Požega, preko Divčibara. Od Divčibara, poznatog turističkog centra, udaljena je 18 km, koliko i od Požege. Selo Ježevica broji 673 stanovnika u 160 domaćinstava. Selo karakteriše očuvana priroda, bezbroj potoka sa bistrom vodom, šume i proplanci. Meštani sela se bave ratarstvom i voćarstvom, pa se gostima pruža mogućnost da zajedno sa gostoljubivim domaćinima pripreme i zimnicu. Ponudu sela upotpunjuje i novootvoreni hotel sa tri zvezdice "Jele - Ježevica", koji je smešten u centru sela. Hotel nudi udoban smeštaj, sportsku i rekreativnu zabavu i vrhunska jela nacionalne kuhinje sa posebnim specijalitetom tradicionalnog jelovnika "Srpska sablja Knjaz Miloš".

Gornja Dobrinja se nalazi 20 km od Požege, na nadmorskoj visini od 655 m. Ima 444 stanovnika u 124 domaćinstva. Selo je poznato po svojoj prošlosti i prirodnim lepotama među kojima se izdvajaju bistri potoci i brojne vodenice poznate još iz doba Milana Obrenovića. Gornja Dobrinja je rodno mesto knjaza Miloša Obrenovića, kome su posvećeni Spomen kompleks i "Čardak", a u selu se organizuje i slikarska kolonija.

Roge se nalazi na nadmorskoj visini 540 m. Od Požege je udaljeno 15 km. Kroz selo protiče reka Rzav koja spada u naše najčistije reke, pa je veoma pogodna za ribolov. Selo je poznato i po Banji Roge, koja prema predanju ovde postoji još iz doba Turaka. Banja je vrlo posećena, a leči bolesti zglobova, živaca, očiju i hronični reumatizam. Gostima su na raspolaganju konforne sobe i smeštaj u seoskim domaćinstvima.

Prilipac se nalazi 6 km od Požege na putu prema Arilju. Meštani se uglavnom bave povrtlarstvom, a selo je poznato po zdravoj hrani i ljubaznim domaćinima. U centru sela nalazi se crkva iz 1374. godine, zadužbina cara Lazara. U porti crkve je prelep konak u kome se svakog avgusta organizuje likovna kolonija.Pogledaj i:

pozega

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Opština Gornji Milanovac
Gornji Milanovac se nalazi u centralnom delu Srbije između planina Maljena, Suvobora, Rajca, Rudnika, Ješevca, Vujna i Kabl...
Opština Despotovac
Priroda je bila veoma darežljiva prema dolini Resave, darovala je lepotama i retkostima koje se retko sreću. Raspolaže pre...
Opština Kosjerić
Kosjerić se nalazi u zapadnoj Srbiji, na pola puta između Valjeva i Užica. Od Beograda je udaljen 136 km. Kroz grad prolaz...