Pocetna » Srbija » Seoski Turizam » Opština Kosjerić
 
Seoski Turizam | dodato 15.01.2009.
Detalji
Turistička organizacija opštine Kosjerić
Karađorđeva 66, 31260 Kosjerić
faks: 031/ 782 155
tokos@verat.net
www.kosjeric.org.yu
 
 
Karakteristična brdsko - planinska priroda, tradicionalno bogata trpeza i dobre saobraćajne veze, sva sela su povezana asfaltnim putevima i opremljena telefonima, izuzetno pogoduju razvoju turizma ovog kraja.
Etnografske vrednosti, izvorni narodni običaji, nošnja, folklor i kulinarstvo, predstavljaju se svake godine na priredbama i manifestacijama.
Kosjerić se nalazi u zapadnoj Srbiji, na pola puta između Valjeva i Užica. Od Beograda je udaljen 136 km. Kroz grad prolazi magistralni put koji, na severu, čini vezu sa Podrinjem, Vojvodinom i, dalje, sa Srednjom i Istočnom Evropom. Najveći broj naselja lociran je u rečnim dolinama, na dodiru šuma, njiva, livada, tako da područje Kosjerića po svojim prirodnim lepotama predstavlja idealno mesto za ljubitelje odmora na selu. Veoma dobar geografski položaj Kosjerića pojačava blizina poznatih turističkih centara Zlatibora (udaljen 56 km) i Divčibara (26 km).
Na teritoriji opštine nalazi se blizu stotinu kulturno - istorijskih spomenika. Crkva brvnara u selu Seča Reka jedan je od najvrednijih kulturno - istorijskih spomenika. Podignuta je u 15. veku, više puta paljena i obnavljana. Današnji izgled dobila je u vreme Karađorđa, 1812. godine. U crkvi se nalazi nekoliko veoma vrednih eksponata: veći broj ikona, "Zlatne dveri" donete iz Hercegovine, putir iz 1812. godine i relikvija doneta iz Svete Gore.
Karakteristična brdsko - planinska priroda, tradicionalno bogata trpeza i dobre saobraćajne veze, sva sela su povezana asfaltnim putevima i opremljena telefonima, izuzetno pogoduju razvoju turizma ovog kraja. Seča Reka, dobitnik "Turističkog cveta" za razvoj turizma, je udaljena 7 km od Kosjerića. Broji oko 1100 stanovnika u 332 domaćinstva. To je brdsko seosko naselje, locirano ispod brda Grad, na nadmorskoj visini od 480-550 m. Kroz selo protiče reka Sečica, koja je bogata ribom, pastrmkom potočarom. Okružena je planinskim predelima sa brojnim izletištima i lovnim terenima. Turističku vrednost mesta povećavaju brojni kulturno-istorijski spomenici, od kojih je najznačajnija crkva brvnara iz 15. veka.
Etnografske vrednosti, izvorni narodni običaji, nošnja, folklor i kulinarstvo, predstavljaju se svake godine na priredbama i manifestacijama, od kojih je najznačajnija "Čobanski dani" - manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva.

Varda se nalazi na obroncima planine Povlen, na nadmorskoj visini od 900 m. Broji oko 300 stanovnika u 84 domaćinstva. Udaljena je od Kosjerića 18 km. U centru sela nalazi se internat hotelskog tipa sa oko 90 ležaja, koji pruža sve uslove za organizovanje i izvođenje programa "nastave u prirodi". U blizini su i tereni za male sportove. Varda je okružena mladim šumama, pašnjacima i plantažama voća. Postoji mogućnost planinarenja i lova na krupnu i sitnu divljač.

Makovište je udaljeno od Kosjerića 21 km. Broji 1044 stanovnika u 291 domaćinstvu. Naslanja se na obronke planina Povlen i Maljen, na nadmorskoj visini od 800-1000 m. Meštani se bave uzgojem stoke, maline i šljive.

Makovište se odlikuje očuvanom prirodom, nepreglednim livadama, pašnjacima i potocima sa pitkom vodom. U izvorištu reke Godljevače nalaze se Taorska vrela, jedinstven izvor sa slapovima planinske vode u zapadnoj Srbiji, visine 2 do 10 m.

Mionica Kosjerićka se nalazi u neposrednoj blizini turističkog centra Divčibare, na padinama brda Subjel, udaljena od Kosjerića 9 km, na nadmorskoj visini od 620 m. U Mionici živi 232 stanovnika u 79 domaćinstava. Glavne poljoprivredne grane su stočarstvo i voćarstvo, a selo je poznato po šljivi i rakiji. Selo je brežuljkastog tipa, bogato livadama i pašnjacima. Ispod Subjela izvire reka Mionica, u čijim brzacima se mogu pecati ribe karakteristične za male planinske reke (klen, krkuša i plova). Moguće je loviti nisku divljač.

Kosjerić (selo) se nalazi na periferiji grada Kosjerića, u podnožju planinskih venaca Drmanovine i Crnokose. Sva domaćinstva koja se bave turizmom pružaju kompletnu uslugu - udoban smeštaj u kućama punog konfora i ekološki zdravu hranu koju, sa svojih polja i gazdinstava, spremaju sami meštani. Zbog lepote i pristupačnosti za turiste su posebno atraktivne planine Drmanovina, čiji je najviši vrh Grad (1.022 m nadmorske visine) i Crnokosa, obe prekrivene bujnom šumskom vegetacijom. Gosti koji se odmaraju u ovom selu mogu da koriste i sve sadržaje grada Kosjerića, kao što su sportski centar sa olimpijskim bazenom, fudbalskim igralištem, terenima za male sportove koji imaju osvetljenje i mogu se koristiti u večernjim satima, a tu je i raznovrsan kulturno-zabavni program.Pogledaj i:

kosjeric

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Opština Valjevo
Valjevo je grad na reci Kolubari, koja nastaje od dve bistre vode, Obnice i Jablanice, okružen ograncima planina Povlen, Jab...
Opština Požega
Požega je smeštena u pitomoj kotlini između tri reke: Skrapeža, Đetinje i Moravice, na nadmorskoj visini od 311-900 m. O...
Opština Gornji Milanovac
Gornji Milanovac se nalazi u centralnom delu Srbije između planina Maljena, Suvobora, Rajca, Rudnika, Ješevca, Vujna i Kabl...