Pocetna » Srbija » Seoski Turizam » Opština Ivanjica
 
Seoski Turizam | dodato 15.01.2009.
Detalji
Turistička organizacija opštine Ivanjica
Zorana Djindjića 47, 32250 Ivanjica
faks: 032/ 665 085, 650 290
tooivanjica@eunet.rs
www.ivatourism.org
 
 
Ivanjica je okružena planinama Golijom, Javorom, Mučnjom i Čemernicom. Golija je prekrivena jednom od najbogatijih i najlepših šuma u Srbiji.
Posebnu atrakciju čini satelitska stanica u Prilikama i vodopad na reci Moravici.
Ivanjica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije u oblasti Staro-Vlaških planina. Od Beograda je udaljena 224 km. Do Ivanjice vode dva magistralna puta - jedan iz Čačka preko Guče, a drugi iz Užica preko Požege. U Požegi se nalazi i najbliža železnička stanica - 42 km od Ivanjice. Ivanjica je 2000. godine, po drugi put proglašena vazdušnom banjom, a prvi put 1931. godine.
Područje opštine Ivanjica ima velike mogućnosti za razvoj turizma. To uslovljavaju geografski položaj, nadmorska visina (468 m Ivanjica i 1833 m planina Golija), raznovrsni pejzaži i planinska klima. Brze planinske reke bogate su ribom, posebno pastrmkom i klenom. Kroz Ivanjicu protiče reka Moravica, a na području opštine nalazi se nekoliko izvora mineralne vode, kao i golijska jezera Tičar i Nebeska suza.
Ivanjica je okružena planinama Golijom, Javorom, Mučnjom i Čemernicom. Golija je prekrivena jednom od najbogatijih i najlepših šuma u Srbiji. Proglašena je parkom prirode i pod zaštitom je UNESCO-a, kao rezervat biosfere.
U Ivanjici se nalazi crkva sagrađena 1836. godine posvećena caru Konstantinu i carici Jeleni. Nedaleko od Ivanjice, na prostoru mesta Kumanica, nalazi se Rimski most, a u samom gradu Ivanjici, na reci Moravici nalazi se najveći jednolučni most na Balkanu. Turističku ponudu Ivanjice upotpunjuju brojni kulturno-istorijski spomenici - Spomenik - mozaik, delo Djordja Andrejevića-Kuna, Crkva na Palibrčkom grobu - sazidana na grobu Kosovskog junaka Boška Jugovića i drugi.
Posebnu atrakciju čini Satelitska stanica u Prilikama i vodopad na reci Moravici.
U Ivanjici se nalaze hotel "Inex-Park", Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju bolesti krvi i Odmaralište "Golija", a na Goliji hotel "Golijska reka".

Lisa je udaljena od Ivanjice 9 km i nalazi se na magistralnom putu Čačak - Ivanjica, preko Guče. Selo ima dvadesetogodišnju tradiciju bavljenja turizmom. Zatalasani tereni bogati šumom i pašnjacima, konforan smeštaj, raznovrsna hrana i gostoljubivost meštana čine Lisu atraktivnom za turiste. U blizini sela nalaze se Hadži - Prodanova pećina koja je otvorena za posetioce.

Devići leže na obroncima planine Golije, na 740 m nadmorske visine. Nalaze se na ušću Brusničke reke u Studenicu, udaljeni 36 km od Ivanjice. Gosti mogu da posete jezero na Jelaku, koje predstavlja prirodni fenomen zbog menjanja nivoa vode - u vreme sušnih dana nivo vode se diže, a u vreme kišnih dana se smanjuje. Posebnu atrakciju predstavljaju slapovi na reci Izubri. Od kulturno-istorijskih spomenika tu su crkve iz 12. veka u Pridvorici i Ostatiji, "Rimska česma" u Čečini, ostaci utvrđenja na Gradini kod Ostatije i ostaci radionica za izradu oružja iz doba Nemanjića na Samohovu. Okolina Devića obiluje šumskim voćem, a Brusnička reka i Studenica su bogate ribama lipljenom i pastrmkom potočarom.

Kušići se nalaze na obroncima planine Javor, na nadmorskoj visini od 990 m. Udaljeni su od Ivanjice 26 km. Klimatski uslovi povoljno utiču na obolele od bronhitisa, povišenog i niskog krvnog pritiska i anemije. Kušići su okruženi bujnim listopadnim šumama i planinskim livadama. Bogata istorijska prošlost ovog kraja vezana je za oslobodilačke ratove Srbije od 1804. do 1918. Godine. U neposrednoj blizini Kušića se nalaze ostaci Karađorđevih šančeva, grudobrani iz srpsko-turskog i balkanskih ratova, kao i spomenik Majoru Iliću. Na Kušićima se nalazi hotel "Javor" sa 100 ležajeva u kome se mogu smestiti turisti željni boravka u seoskom ambijentu.

Međurečje se nalazi na najnižim obroncima planine Golije, između reka Moravice i Nošnice, na nadmorskoj visini od 550 m. Udaljeno je od Ivanjice 9 km. Prirodni ambijent čine livade i listopadne šume koje se smenjuju, a dopunjuju ih bistri tokovi Moravice i Nošnice. Obe reke obiluju pastrmkom potočarom, a Međurečje je poznato po uzgoju kalifornijske pastrmke.

Maće-Katići se nalaze na padinama planine Mučanj, na nadmorskoj visini od 900 do 1.200 m. Zaselak Maće udaljen je od Ivanjice 26 km. Karakterišu ga brižno uređena dvorišta puna cveća, kuće prikrivene čuvenom maćanskom pločom, sa potpunim komforom i tradicionalno gostoprimstvo meštana. Centar ovog kraja su Katići koji su od sela Maće udaljeni 3 km.

Pored prirodnih atraktivnosti, ovo područje ima i kulturno-istorijske spomenike, među kojima se ističe Bela Crkva u Brezovi, koja se pominje u jednoj povelji cara Dušana (14. vek).
Osim u seoskim domaćinstvima, turisti se mogu smestiti i u motelu "Vodice" u Katićima koji raspolaže sa 50 postelja.Pogledaj i:

ivanjica

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Opština Gornji Milanovac
Gornji Milanovac se nalazi u centralnom delu Srbije između planina Maljena, Suvobora, Rajca, Rudnika, Ješevca, Vujna i Kabl...
Opština Kosjerić
Kosjerić se nalazi u zapadnoj Srbiji, na pola puta između Valjeva i Užica. Od Beograda je udaljen 136 km. Kroz grad prolaz...
Opština Mionica
Mionica se nalazi u brdsko-planinskom predelu zapadne Srbije. Od Beograda je udaljena 92, a od Valjeva 20 km. Mionicu karakte...