Pocetna » Srbija » Seoski Turizam » Opština Despotovac
 
Seoski Turizam | dodato 17.04.2009.
Detalji
Turistička organizacija
Opštine Despotovac

http://www.resava-tourism.com
turismorgds@nadlanu.com

Tel: 035/613-672
Fax : 035/613-673
 
Vodopad PrskaloVodopad Prskalo 2Vodopad Veliki BukVodopad Veliki Buk 2Manastir ManasijaManastir Manasija 2Spomenik D.S. Lazarevica u Despotovcu 14
 
Opština Despotovac leži na Resavi, prostire se u tri morfološke celine: Beljanicu, Kučaj i Moravsku dolinu.
Mi u Resavi imamo još uvek onaj komadić zemlje o kojem verovatno često sanjate.
Priroda je bila veoma darežljiva prema dolini Resave, darovala je lepotama i retkostima koje se retko sreću. Raspolaže predivnim pejzažima, zdravom prirodom i naseljena je, prijateljski raspoloženim i ljubaznim ljudima. Mnogobrojne prirodne lepote stoje već decenijama pod zaštitom države. Resava je spona između Istočne Srbije i Šumadije.

Mi u Resavi imamo još uvek onaj komadić zemlje o kojem verovatno često sanjate. Kad duboko udahnete osetićete kako Vam se telo puni čistim, svežim vazduhom, a kad popijete penušavu izvorsku vodu osetićete da ste se preporodili. Uz to fino pristaje prekrasni netaknuti planinski predeo i ljubazni ljudi koji doslovce shvataju reč gostoprimstvo.

U višem planinskom delu biljni svet je bujniji, složeniji i raznovrsniji. Zastupljene su prostrane bukove šume, a zadivljuju i pejzaži zelenih pašnjaka sa stadima ovaca, cvetnih i mirisnih livada, proplanaka i belih krečnjačkih goleti. Na nižem planinskom zemljištu i na pobrđu preovalađuju hrastove šume kao i šume sa ostalim vrstama drveća, a u nižem delu su njive, livade i voćnjaci.

Opština Despotovac leži na Resavi, prostire se u tri morfološke celine: Beljanicu, Kučaj i Moravsku dolinu. Položaj opštine Despotovac je veoma povoljan. On je po mnogo čemu zanimljiv kao i njegova prošlost, okolina i običaji. Smešten je na izlazu iz Resave iz uklještenog meandra, odakle ona kreće kroz kotline i kreće svoj put prema Velikoj Moravi.

U opštini Despotovac možete videti:
- manastir Manasiju,
- vodopad „Veliki Buk“,
- vodopad „Prskalo“,
- resavsku pećinu,
- Senjski Rudnik grd muzej – muzej ugljarstva,
- park maketa.

Manastir Manasija
Manastir Manasija je jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjevekovne kulture i pripada Moravskoj stilskoj grupi. Manastir je zadužbina Despota Stefana Lazarevića i izgrađena je između 1407. i 1418. godine. Odmah po osnivanju Manasija je postala kulturni centar despotovine. Resavska književna škola bila je čuvena po svojim prepisima i prevodima i posle pada despotovine-kroz ceo 15. i 16. vek.

Vodopad „Veliki Buk“
Izvor Veliko vrelo i vodopad Veliki buk nalaze se u podnožju planine Beljanice. Zaštićeni su Uredbom Vlade Republike Srbije 1995. godine, kao Spomenik prirode Lisine koji predstavlja osobenu znamenitost fonda geo nasledja Srbije.
Veliko vrelo pripada malobrojnoj grupi snažnih nekaptiranih kraških izvora i ističe se kao izuzetan primer gravitacionih vrela, dok vodopad predstavlja jedinstvenu pojavu među akumulativnim bigrenim vodopadima Srbije.

Vodopad „Prskalo“
Vodopad „Prskalo“ je dokaz naše netaknute prirode što možete i sami da procenite. Ono se nalazi na 13 km od naselja Resavica. Vodopad nije dovoljno popularizovan, koliko bismo mi to želeli, ali se nadamo da će se to promeniti.

Resavska pećina
Najpoznatiji turistički objekat svakako je Resavska pećina, koju godišnje poseti oko 50.000 ljudi. To je inače prva uređena pećina u Srbiji, koja preko 30 godina u svoja nedra prima sve ljubitelje prirodnih lepota.
Resavska pećina je jedinstven speleološki objekat. Otkrivena je 1962 godine, nakon 10 godina ispitivanja i uređivanja otvorena je za posetioce 22 aprila 1972 godine. Istraživanja su izvodili speleolozi iz Novog Sada i Beograda na čelu sa prof.dr. Jovanom Petrovićem. Ispitano je oko 4500 metara hodnika, prohodna staza za posetioce je duga 800 metara. Spiralna staza kojom se kreću posetioci prolazi kroz 8 dvorana smeštenih u dva nivoa.

Senjski Rudnik - muzej ugljarstva
Muzej je za posetioce otvoren 1980. godine, a 1983. godine je zajedno sa neposrednom okolinom proglašen spomenikom kulture od velike važnosti za Republiku Srbiju.
Izložbeni prostor grada – Muzeja u Senjskom Rudniku je oko 2000 m2. Na ovom prostoru je prikazan Aleksandrov podkop, jedan od prvih ulaza u Jamu u XIX veku sa sačuvanom upravnom zgradom iz tog perioda.

Park maketa
Na izlazu iz Despotovca na prvom kilometru prema Resavskoj pećini nalazi se Park Maketa. Park Maketa je jedinstvena turistička ponuda ne samo opštine Despotovac već i cele Srbije. Prostire se na površini od 3000m2.
 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Opština Valjevo
Valjevo je grad na reci Kolubari, koja nastaje od dve bistre vode, Obnice i Jablanice, okružen ograncima planina Povlen, Jab...
Opština Ivanjica
Ivanjica se nalazi u jugozapadnom delu Srbije u oblasti Staro-Vlaških planina. Od Beograda je udaljena 224 km. Do Ivanjice v...
Opština Mionica
Mionica se nalazi u brdsko-planinskom predelu zapadne Srbije. Od Beograda je udaljena 92, a od Valjeva 20 km. Mionicu karakte...