Pocetna » Zimovanje » Planine » Alpi
 
Planine | dodato 13.02.2009.
 
 
Alpi su najgušće naseljen planinski venac u Evropi koji je rasprostranjen na 200.000 kvadratnih kilometara na kojem živi oko 20 miliona ljudi.
Najviši vrh na Alpima je Mon Blan koji se nalazi na 4810 metara na Francusko-Italijanskoj granici.
Alpi je zajednički naziv za najviši planinski masiv u Evropi, koji je proteže od Austrije i Slovenije na istoku, kroz Italiju, Švajcarsku, Lihenštajn i Nemačku do Francuske na zapadu. Takođe, Alpi su najgušće naseljen planinski venac u Evropi koji je rasprostranjen na 200.000 kvadratnih kilometara na kojem živi oko 20 miliona ljudi. Važni izvori ekonomskih prihoda su turizam, mlekarstvo, šumarstvo, proizvodnja električne energije i proizvodnja soli iz rude soli. Zbog skraćenih tranzitnih puteva koji povezuju centralnu i južnu Evropu, Alpi su bili veoma važan put za trgovce još iz drevnih vremena. Reč Alpi znači planine. Najviši vrh na Alpima je Mon Blan koji se nalazi na 4810 metara na Francusko-Italijanskoj granici.

Za Alpe su karakteristični lednici.Lednici nastaju iznad snežne granice.Sneg se vremenom nakuplja i sabija u zdepastim udubljenjima, tzv. cirkovima.Ispred čela lednika talože se odlomci stenovitog materijala različite veličine tzv. morene.Posle povlačenja alpskih lednika ostale su ledničke doline i morenski nanosi.Iza morenskih bedema formirala su se brojna alpska jezera. Životinje su najbrojnije u 15% teritorije Alpa koji pripadaju rezervatima i nacionalnim parkovima. 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Zlatar dobio etno selo
U novovaroškom selu Vraneš je otvoreno istoimeno etno selo....
Ukidanje viza spušta cene
Cena smeštaja u jeku zimske sezone na Kopaoniku ove godine iznosiće najviše 110 evra za polupansion....
Tatre
Tatre su planinski venac na granici Slovačke i Poljske i predstavljaju najviši deo Karpata. Najveći deo, kao i svi najviš...