Pocetna » Zimovanje » Evropa » Sent Moric
 
Evropa | dodato 22.02.2009.
 
 
Mesto ima 300 sunčanih dana u godini. Pored naselja je jezero Sent Moric na čijoj se zaleđenoj površini zimi organizuje konjska trka.
Sent Moric je danas centar luksuznog turizma za bogate klijente.
Sent Moric je izletište i zimovalište u Engandinskoj dolini u jugoistočnoj Švajcarskoj. Pripada kantonu Graubinden. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1.822 metra.

Ovo mesto je krajem 2005. imalo 5.121 stanovnika. U sezoni, tu boravi i oko 3.000 sezonskih radnika. Stanovnici govore nemački (59%), italijanski (22%) i jezik romanš (5%).

Sent Moric se smatra za najstarije zimovalište na svetu. Prvi hoteli su ovde otvoreni 1856. Sent Moric je danas centar luksuznog turizma za bogate klijente. Omiljeni sportovi i rekreacije su: pešačenje, alpsko skijanje, vožnja boba i skeletona. U Sent Moricu se nalazi redak fenomen: prirodna bob staza (Olympia Bobrun St.Moritz-Celerina). Mesto ima 300 sunčanih dana u godini. Pored naselja je jezero Sent Moric na čijoj se zaleđenoj površini zimi organizuje konjska trka.

Sent Moric je bio domaćin drugih Zimskih olimpijskih igara 1928, i ponovo 1948. Tu je 1934, 1974. i 2003. održano Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju. Jedini gradovi koji su dva puta bili organizatori ZOI su: Sent Moric, Insbruk i Lejk Plesid.Pogledaj i:

sent moric

,

svajcarska

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Bohinj
Bohinj je jedan od najlepših delova Nacionalnog parka Triglav, udaljen od Ljubljane 80 km. Leži na 525 metara nadmorske vis...
Išgl
Išgl je na nadmorskoj visini od 1377 m, u Paznaun dolini, jednoj od najsigurnijih zona što se tiče snega. Većina (oko 90%...
Kaprun
Kaprun sa svojim vrhovima Kitzsteinhorn i Maiskogel i 9 km udaljeni Zell am See sa svojim vrhom Schmittenhöhe, čine „Euro...