Pocetna » Letovanje » Ostrva Mediterana » Santorini
 
Ostrva Mediterana | dodato 07.08.2009.
Detalji
Šta ne treba propustiti:
- Jutro na Kalderi
- Akrotiri - Profitis Ilias
- Zalazak Sunca i magično veče u Kalderi
 
 
Santorini nije lako opisati jer nigde na svetu ne postoji takva igra boja i pejzaža: grozdovi belih kikladskih kućica prošarani plavim kupolama na vrhovima crnih vulkanskih stena.
Strongile, kako ga je Herodot nazvao, dobio je ime po svom nekadašnjem kružnom obliku.
Kikladi, ostrva u južnom delu Egejskog mora koja su naziv dobila po kružnom rasporedu, najpoznatiji su grčki arhipelag. Najživopisnije ostrvo među njima je Santorini, ili Fira što je njegov zvanični naziv.

Iako površine od samo 76 km2 i sa populacijom od oko 11000 stanovnika, ovo ostrvo vulkanskog porekla zadivljuje jedinstvenim prirodnim ambijentom. Santorini nije lako opisati jer nigde na svetu ne postoji takva igra boja i pejzaža: grozdovi belih kikladskih kućica prošarani plavim kupolama na vrhovima crnih vulkanskih stena, na plažama je crveni i crni pesak, zelenilo u pejzaž unose plantaže vinove loze, a bojama je najbogatiji zalazak sunca, jedan od najromantičnijih u celoj Grčkoj.

Strongile, kako ga je Herodot nazvao, dobio je ime po svom nekadašnjem kružnom obliku. Današnji polumesečast oblik ostrva posledica je niza vulkanskih erupcija u 15. veku pre nove ere, kada je deo ostrva potonuo i nastao veliki zaliv Kaldera.


LJA (Oia)
Stotine turista u popodnevnim časovima svakodnevno žuri ka ovom malom mestu koje se nalazi na terasuma Kaldere na severozapadu ostrva da bi što bolje u svom pamćenju sačuvali najlepši zalazak sunca. Najživopisnije mesto na ostrvu sa kućicama koje se kaskadno spuštaju nizbrdo i zato se kaže da nemaju visinu već dubinu, jer svaka od njih delimično stoji na krovu kuće niže.

FIRA (Phira, Thira)
Fira je glavni grad ostrva, izgrađen u kikladskom stilu. Atraktivnost gradu pruža panoramski pogledu na vulkan. Smešten je na zapadnoj strani ostrva, na terasuma Kaldere, na nadmorskoj visini od oko 270 m. Uske ulice u centru grada su načičkane kućama, hotelima, tavernama i barovima odakle se pruža nezaboravan pogled na plavetnilo Egeja. Tu su i prodavnice od kojih su najzastupljenije zlatare, jer Santorini važi za jedan od centara izrade unikatnog nakita. Arheološki muzej, smešten u centru grada, bogat je vrednim eksponatima kikladske civilizacije, kao i figurama i vazama pronađenim u Akrotiriju. U neposrednoj blizini centra grada je crkva Agios Minas iz 18. veka, koja važi za zaštitni znak ostrva. Jedna od atrakcija Fire je i stara luka do koje se možete spustiti žičarom ili već tradicionalnim načinom na magarcu. Fira je centar noćnog života ostrva i mesto sa najvećim brojem barova koji se nalaze na terasuma Kaldere odakle se pruža pogled na vulkan.

KAMARI
Nekada malo ribarsko mesto pretvorilo se sa razvojem turizma u atraktivno turističko letovalište sa hotelima svih kategorija, tavernama, barovima i noćnim klubovima. Mesto se nalazi na istočnoj obali ostrva i od glavnog grada Fire udaljeno je 12 km. Atrakcija Kamarija je plaža sa crnim vulkanskim peskom dužine 8 km.
Imerovilja (Imerovigli)
Naziv Imerovilji potiče od stare grčke reči vigla što znači osmatračnica. Ovo tradicionalno seoce smešteno je na najvišoj tački Kaldere u blizini Fire, na visini od 300 m iznad nivoa mora. U selu se nalazi i crkva device Malte.

FIROSTEFANI
Nalazi se severno od glavnog grada Fire. Ova dva mesta su skoro spojena, ali je Firostefani mirnije mesto, i u njemu se nalazi veliki broj hotela iz kojih se pruža nezaboravan pogled na vulkan i Kalderu.Pogledaj i:

letovanje

,

grcka

,

ostrva

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Simi
Simi je jedno od ostrva u grupaciji Dodekaneza u krajnje istočnoj Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Dodekanez i Perifer...
Ios
Ios je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej, gde čini ...
Eubeja
Eubeja, Evija je najveće ostrvo u Egejskom moru, nalazi se zapadno od Atike i Beotije od kojih je odvojeno atalantskim i evr...