Pocetna » Letovanje » Ostrva Mediterana » Folegandros
 
Ostrva Mediterana | dodato 24.03.2009.
 
 
Glavna grana privređivanja na ovom slabo razvijenom ostrvu je uglavnom poljoprivreda.
Folegandros je dostupan samo brodom.
Folegandros je malo grčko ostrvo grupe Kikladi. Ono leži oko 160 km jugoistočno od Atine i 40 km sjeverozapadno od Santorinija u Egejima. Ostrvo posjeduje dužinu od 14,5 km, a maksimalna širina iznosi 4 km. Površina ostrva je 32 km² a najviša tačka na ostvu je 445 metara.

Svih otprilike 550 stalnih stanovnika ostrva žive u lučkom mestu Karavostasis, glavnom mestu Hora (Chora) ili u zemljoradničkom naselju Ano Merija (Ano Meria). Jezgro navedenog sela Hora, čini jedna venecijanska tvrđava (Kastro), kod koje na njenom južnom ulazu počinje serpentinski uspon koji vodi do glavne crkve na ostrvu. Crkva se naziva Panagija (Panagia). Odatle se pruža predivan pogled na strmu morsku obalu. Visina sela Hora je preko 200 m a selo je izgrađeno na samoj ivici litice.

Iz antičkog vremena i nije mnogo stvari poznato o ovom ostrvu. Njegovi stanovnici su bili Dorani. Kasnije su njime zavladali Atinjani. 1207. godine ostrvo je osvojio venecijanac Marko Sanudo, a pod Venecijom ostalo je sve do 1566. godine, kada su njime zavladali Turci. Grci su ga ponovo osvojili tek u 19. vijeku.

Glavna grana privređivanja na ovom slabo razvijenom ostrvu je uglavnom poljoprivreda. Pored nje, u blagoj meri zastupljeno je ribarstvo i turizam. Međutim smeštajni kapaciteti su mali pa se retki odlučuju za boravak na ovome ostrvu.

Folegandros je dostupan samo brodom. Međutim i tu može, zbog relativno nezaštićene luke, doći do kašnjenja, ponekad i po nekoliko dana. Ostrvo saobraća sa ostrvima Milos i Pireus, a postoji veza i sa Iosom preko Sikinosa.Pogledaj i:

folegandros

,

grcka

,

ostrvo

,

more

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Eubeja
Eubeja, Evija je najveće ostrvo u Egejskom moru, nalazi se zapadno od Atike i Beotije od kojih je odvojeno atalantskim i evr...
Krf
Ostrvo Krf pripada jonskom arhipelagu i nalazi se na najzapadnijoj strani Grčke, na samom ulazu u Jadransko more. Kristalno ...
Samos
Samos je grčko ostrvo u Egejskom moru u jugoistočnom delu Grčke. Nalazi se u blizini jonske obale Male Azije, tj. Turske. ...