Pocetna » Letovanje » Ostrva Mediterana » Lezbos
 
Ostrva Mediterana | dodato 24.03.2009.
 
 
Stanovnici Lesbosa se nazivaju Lesvonijani (umesto Lezbijanci) ili "po grčki" Lesvioti.
Na ostrvu i danas postoje ostaci vulkanskog delovanja - mnogobojni topli izvori.
Lezbos je treće po veličini ostrvo u celoj Grčkoj (posle Krita i Evbeje) i najveće u grupaciji Egejskih ostrva. Upravno ostrvo pripada istoimenom okrugu Lezbos, a najveći grad na ostrvu, Mitilena, je i njegovo upravno središte. Manji gradovi su: Kaloni, Molivos, Plomari, Ajazos, Erezos i Petra.

U grčkoj mitologiji, zaštitnik ostrva se takođe zvao "Lezbos", sin Lapita koji je za ženu uzeo Metimnu. Reč lezbejski se izvodi od imena ostrva. Ovaj pridev potiče iz dela čuvene pesnikinje sa Lezbosa, Sapfo, u kojima je opisana ljubav između žena.

Iako je Lezbos ostrvo u sastavu Grčke, ono je mnogo bliže turskom kopnu (oko 15 km na najužem mestu), a najbliži veliki grad je turski Izmir (avionom oko 100 km), neuporedivo bliži od Atine. Ostrvo ima veoma razuđenu obalu, ukupne dužiine čak 320 km, a ostrvo poseduje i veliki sopstveni zaliv Kalonis, dubok oko 20 km.

Ostrvo je planinsko u severnom i središnjem delu sa dve velike planine: Lepetimnos i Olimp, obe visoke 968 m n.v. Na ostrvu i danas postoje ostaci vulkanskog delovanja - mnogobojni topli izvori. Jug je niži i ravniji.

Klima je sredozemna u primorju (topla i duga leta, blage i kišovite zime, prosečna godišnja temperatura je 18 °C), dok na višim terenima u unutrašnjosti ona prelazi u oštriju palninsku varijantu. Količina padavina je oko 750 mm godišnje po m². Blizina kopna daje ostrvu bogatstvo podzemne vode, što je omogućilo razvoj bujnog zelenila na Lezbosu. Ovo je i razlog što ostrvo nazivaju i "smaragdnim ostrvom". Na Lezbosu raste čak 11 milion stabala maslina, pod kojom je oko 40% ostrva, dok na šume zimzelenog hrasta i bora pada 20%. Ostatk čine kameniti predeli, peščane plaže, građevinsko zemljište. Zanimljivost ostrva su i okamenjeni ostaci drevnih sekvoja.

Ostrvo Lezbos je naseljeno još u bronzano doba. Prvi put je spomenuto u zapisima Hetita kao "Lazpa". Prvi važniji događaj vezan za ostrvo je bilo osvajanje ostrva od strane Persije tokom Grčko-Persijskog rata (546-480 g. pne). U kasnijem razdoblju ostrvo je bilo u Atinskom savezu. U doba antičke Makedonije ostrvo je bilo pod njenom vlašću do 79. g. pne, kada ga zauzimaju Rimljani.Pogledaj i:

lezbos

,

lesbos

,

grcka

,

ostrvo

,

more

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Kos
Kos je jedno od većih ostrva u grupaciji Dodekaneza u istočnoj Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Dodekanez i Periferij...
Nisiros
Nisiros je jedno od ostrva u grupaciji Dodekaneza u istočnoj Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Dodekanez i Periferiji J...
Delos
Delos je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada opštini ostrva Mikonos, okrugu Kikladi i Perifer...