Pocetna » Letovanje » Ostrva Mediterana » Nisiros
 
Ostrva Mediterana | dodato 24.03.2009.
 
 
Danas se privreda Nisirosa sve više zasniva na turizmu, mada još uvek dominira rudarstvo - iskopavanje ruda perlita i pemze.
Nisiros je naseljen još tokom praistorije.
Nisiros je jedno od ostrva u grupaciji Dodekaneza u istočnoj Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Dodekanez i Periferiji Južni Egej, gde sa okolnim ostrvcima čini posebnu opštinu. Glavno mesto na ostrvu je gradić Mandraki.

Nisiros je ostrvo Dodekaneza srednje veličine. Najbliža osrtva su mu Tilos na 15 km ka jugu i Kos na isto tolikom rastojanju ka severu. Turska se nalazi 20ak km ka istoku. Ostrvo je planinsko i kamenito, sastavljeno najviše od krečnjačkih stena. Dokaz nekadašnje vulkanske aktivnosti na ostrvu su brojni ugašeni krateri. Obala Nisirosa nije previše razuđena, ali postoji više malih zaliva sa skrivenim plažama.

Nisiros je naseljen još tokom praistorije. Tokom razdoblja stare Grčke polis Nisiros je bio član Delskog saveza. U sledećim vekovima ostrvoje bilo u sferi bliskog, ali znatno moćnijeg i razvijenijeg Rodosa, da bi u 2. veku p.n.e. palo u ruke starog Rima. Kasnije je Nisiros bio u okviru Vizantije, da bi ga 1309. g. preuzeli vitezovi Malteškog reda. 1522. g. ostrvo preuzimaju Turci osmanlije i pod njima Tilos ostaje vekovima, ali uz zadržavanje određenih privilegija. I pored toga mesni Grci se nisu mirili sa stranom vladavinom, pa se stanovništvo Nisirosa uključilo u Grčki ustanak 20ih godina 19. veka, ali nije bilo priključeno novoosnovanoj Grčkoj. 1912. g. ostrvo zaposeda Italija, koja ga gubi posle Drugog svetskog rata u korist Grčke. Propadanje ostrva bilo je neminovno u ovim turbulencijama 20. veka, ali se poslednjih decenija ovo je donekle umanjilo razvojem turizma.

Glavno stanovništvo na Nisirosu su Grci. Nisiros spada u retko naseljena ostrva među značajinijim ostrvima Dodekaneza, a razvoj turizma tokom proteklih 20ak godina doprineo je prosperitetu ostrva i smanjenju pada broja stanovnika.

Danas se privreda Nisirosa sve više zasniva na turizmu, mada još uvek dominira rudarstvo - iskopavanje ruda perlita i pemze. Tradicinalni pomorstvo i poljoprivreda (masline, vinova loza, manje južno voće) su sve manje značajni.Pogledaj i:

nisiros

,

grcka

,

leto

,

more

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Sicilija
Sicilija je ostrvo u Italiji, najveće i jedno od najgušće naseljenih u Sredozemnom moru. Nalazi se oko 160 km severostočn...
Ibica
Ostrvo u Sredozemnom moru, sa divnim plažama, ali, ipak, najpoznatija po noćnom životu zbog čega privlači turiste iz cel...
Milos
Milos je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej. Središt...