Pocetna » Letovanje » Ostrva Mediterana » Kos
 
Ostrva Mediterana | dodato 24.03.2009.
 
 
Nedostatak vode je značajno ograničenje, ali, budući da Kos blizu kopna, koriste se bogati podzemni izvori.
Glavno mesto, grad Kos dominira ostrvo po naseljenosti. Grad i njegova okolina su deo ostrva sa najbržim razvojem.
Kos je jedno od većih ostrva u grupaciji Dodekaneza u istočnoj Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Dodekanez i Periferiji Južni Egej. Glavno mesto na ostrvu je istoimeni grad Kos. Ostrvo je podeljeno na tri opštine - grad Kos i manje opštine Iraklides i Dikajo.

Kos je drugo po veličini i značaju ostrvo Dodekaneza. Najbliže značajnija ostrva su Nisiros ka jugu i Kalimnos ka severu, oba udaljena približno 15 km. Ostrvo je planinsko i kamenito. Obala Kosa je razuđena. Ostrvo je veoma izduženo u pravcu ostok-zapad oko 40 km, a relativno usko u pravcu sever-jug, čak i par kilometara u zapdnom delu ostrva. Kos ima brojne male zalive sa skrivenim plažama.

Klima Kosa je sredozemna sa dugim, sušnim letima i blagim i kišovitim zimama. Nedostatak vode je značajno ograničenje, ali, budući da Kos blizu kopna, koriste se bogati podzemni izvori. Zbog toga je biljni i životinjski svet bujniji nego na nekim okolnim ostrvima, mada je on osoben za ovu klimu. Od gajenih kultura dominiraju maslina i vinova loza.

Glavno stanovništvo na Kosu su Grci. Kos spada u prilično gusto naseljena ostrva među ostrvima Dodekaneza, a razvoj turizma tokom proteklih 20ak godina doprineo je daljem prosperitetu ostrva i povećanju broja stanovnika. Poslednjih godina ima sve više i stranih stanovnika, bivših turista ili turističkih radnika poreklom iz nerazvijenih zemalja.

Glavno mesto, grad Kos dominira ostrvo po naseljenosti. U njemu živi oko polovine stanovništva, a okolini preko 60% stanovnik Kosa. Grad i njegova okolina su deo ostrva sa najbržim razvojem.

Danas se privreda Kosa sve više zasniva na turizmu i pomorstvu, a sve manje na tradicinalnoj poljoprivredi (masline, vinova loza, badem, manje južno voće). Turizam je poseban, jer se jako oslanja omladinski vid turizma (diskoteke, klubovi ,velika sloboda u ponašanju).Pogledaj i:

kos

,

grcka

,

ostrvo

,

leto

,

more

 
 
 
NAGRADNA IGRA
Poklanjamo Vam dva osnovna kursa računara u trajanju od 5 dana u Obrazovnom centru "Montana"!...
SRODNE TEME
Paros
Paros je jedno ostrva u grupaciji Kiklada u Grčkoj. Upravno ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej. Ostrvo s...
Ibica
Ostrvo u Sredozemnom moru, sa divnim plažama, ali, ipak, najpoznatija po noćnom životu zbog čega privlači turiste iz cel...
Egina
Egina je jedno od Saronskih ostrva u Egejskom moru u središnjoj Grčkoj. Ostrvo upravno pripada prefekturi Pirej i Periferij...